Tehnika ei lase sul veinist vinti jääda

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Luca Bruno / AP

Kas oled otsustanud liituda trendiga ja jaanuaris ilma alkoholita hakkama saada? Või kuulud hoopis nende 29% millenniumilapse hulka, kes on otsustanud alkoholi üldse mitte juua? 

Üha enamad on otsustanud elustiili mõttes alkoholist loobuda  ja see on kasvatanud tublisti madala alkoholisisaldusega ja alkoholivabade jookide müüki, kirjutab Evening Standard. 

ConeTech on Californis asuv ettevõte, mis võib muuta su tavapärase alkoholisisaldusega lemmikveini madala alkoholi- ja kalorisisaldusega joogiks. Ettevõtte algne eesmärk tehnoloogia kasutuselevõtuks oli tagada stabiilsus veinimeistritele, et  tooted oleksid sõltumata aastast ühtlase kvaliteediga, kuid sellega arendustegevus ei peatunud. 

Kuidas see toimib

ConeTech alustas oma tegevust 28 aastat tagasi, kuid 15 aastat tagasi nägid nad, et turul on lünk täitmata, mis puudutab madalama alkoholisisaldusega veine, mille väike promill ei tuleks kvaliteedi, see tähendab maitse ja naudingu arvelt. 

Just viimased viis aastat on aga nõudlus seda tüüpi jookide järele kogu Euroopas eriliselt kasvanud. Ka Ameerikas hakkab trend pead tõstma. 

Kuidas teha alkoholivaba veini

Alkoholivaba veini tegemiseks kasutatakse tehnoloogiat nimega Spinning Cone Column. See koosneb 40 püstisest koonusest, millest osa on fikseeritud asendis ja osa keerleb ringi, keerutades veini erinevatesse kihtidesse. Selle käigus tõuseb külm aur veinist ülespoole ja viib kaasa mõned molekulid vedelikku. See seob kokku kõik veinis olevad lõhnad ja maitsed ehk kõige väärtuslikumad osad, mis kondenseeritakse vedelasse essentsi ja pannakse eraldi kõrvale.  Seda protsessi korratakse, et eemaldada kogu alkohol. Siis kui soovitud tase on saavutatud, pannakse maitsed ja aroomid tagasi veini, nii et kõik aroomid ja maitsed taastatakse. Alkoholisisaldus on aga kas madal või pole seda üldse. Kui sa sellist veini plaanid juua, siis on tähtis, et alustuseks oleks vein väga hea kvaliteediga. 

Tavaliselt kulub alkoholi eemaldamiseks 25 000 liitrisest tankerist umbes 10 tundi, ilma et kvaliteet kannataks.  

ConeTech töötab viinamarjaistandustega üle kogu maailma, aga suurim kasv on õlle vallas, eriti praegu, mil Ameerikas on käsitööõlled hinnas.

Mõned ConTechi veinid:

Sumika (LAV) — alkoholisisaldus 8,5 protsenti. Saadaval Sauvignon blanc, Shiraz ja Rose. 

Almost Zero — alkoholisisaldus 0,33 protsenti. Tehtud Sauvignon blanci viinamarjadest. 

Lautus (LAV) — need dealkoholiseeritud veinid on kaheks jaotatud: arukas valge ja arukas punane. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles