Psühholoog paljastab eduka abielu tagamaad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Viis, kuidas paar alustab vestlust keerulisel teemal, näitab nii mõndagi suhte tuleviku osas.

Psühholoog John Gottman on nelikümmend aastat suhteid uurinud. Väidetavalt oskab ta paari vestlust kuulates öelda, kas nad jäävad kokku või ei, vahendab Insider.

1998. aastal viis Gottman läbi uuringu, kus palus 130 vastabiellunud paaril täita küsimustiku ja seejärel 15-minuti jooksul oma suhteprobleeme lahendada. Psühholoog jälgis paari suhtlemist ja hindas emotsioone, pöörates tähelepanu näoilmetele, hääletoonile ja positiivsetele, negatiivsetele ning neutraalsetele sõnadele, mida vestluse käigus kasutati.

Psühholoog leidis, et paarid, kes alustasid vestlust positiivsemal noodil, suutsid ka vestluse käigus negatiivseid emotsioone vähendada ja jäid suurema tõenäosusega kokku. Kõik 17 paari, kes mõni aeg pärast uuringut lahutasid, olid oma vestlust alustanud karmilt ja väga negatiivsete emotsioonidega.

Gottmani sõnul ei tasuks aga suhtes olles konflikte karta. «Paljud paarid seostavad mitte tülitsemist õnnega ja usuvad, et see ongi märk õnnelikust abielust. Mina usun, et me kasvame suhetes läbi teineteise erinevustega leppimise. Niimoodi saavad meist armastavamad inimesed ja me oskame tõeliselt abielu hinnata,» selgitas psühholoog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles