Uuring näitas: abielu mõjutab inimese vaimset tervist

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Astrid Gast / PantherMedia / Astrid Gast

California-Berkeley ülikool viis läbi uuringu, kust selgus, et abielul tõepoolest on osapoolte vaimsele tervisele oluline mõju.

Abielu kohta on tehtud mitmeid nalju. Nüüd on selle institutsiooni mõju teaduslikult välja uuritud. Teadlased jälgisid 87 abielupaari vanuses 40-70, kes on abielus olnud vähemalt 15 aastat. Paarid käisid teadlastega kohtumas iga kolme kuni viie aasta tagant ja nii 13 aastat. Nendega peeti kolm 15-minutilist vestlust, mis üles filmiti.

Esimene vestlus põhines nende abielus toimunud sündmustele viimaste aastate jooksul. Teine vestlus põhines nende abielus olevatel konfliktidel ja kolmas tegevustel, mida neile koos teha meeldib. Paare hinnati psühholoogiliste reaktsioonide põhjal nagu südametöö ja hingamine. Hiljem analüüsiti need kodeerijate poolt emotsionaalseteks vasteteks nagu viha, kurbus ja huumor. See andis teadlastele hea ülevaate iga suhte iseloomust, kirjutab US News.

Tulemused näitasid, et aastatega algne riiakas suhtlus muutus malbemaks ning positiivsemad omadused nagu huumor ja kiindumus kasvasid. Uuringu eestvedajad täheldasid, et vaatamata kogetud eluraskustele, esineb vanemas eas abielupaaridel vähem ärevust ja depressiooni. Abielu avaldab vaimsele tervisele positiivset mõju.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles