Põhjus, miks ei tohiks külma ilmaga õues kohvi juua

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Cseh Ioan / PantherMedia / Scanpix

Kui on teada, et tuleb mitu tundi külma ilmaga õues olla, võib olla tahtmine omale termosega kuuma kohvi kaasa võtta. Tegelikult ei ole kohv selleks kõige õigem jook.

Enamasti on inimene soojem kui teda ümbritsev õhk. Me eritame oma kehasoojust kogu aeg, aga kui väljas on väga külm, siis reageerib keha sellele külmavärinatega, et keret soojas hoida, selgitab Alan Hedge väljaandes Wall Street Journal.

Juues ära suure termosetäie kohvi, tekib sul tõenäoliselt tungiv vajadus urineerida, sest kofeiin on tuntud diureetikum, mis viib kehast vett välja. Seeläbi kaotab aga keha veel rohkem soojust, sest eritatav vedelik on ümbrusest soojem.

Samuti ei maksa külma ilmaga juua alkoholi, mis on ka diureetikum ning põhjustab veresoonte laienemist. Keha võib seeläbi kaotada palju soojust, ja kui inimene jääb purju, satub ta kergemini hüpotermia ohtu.

Mida siis sooja saamiseks juua? Alan Hedge soovitab eeskuju võtta mongolitelt. Tšingis-khaani valitsusajal hoidsid inimesed end soojas, juues jooki, mille sisse oli segatud jakivõid. Samuti jõid nad värsket sooja jakipiima, mis täitis kõhtu, oli soe ja väga kaloririkas.

Külma ilmaga pikemaks ajaks õue minnes võib seega kaasa võtta näiteks kakaod või ka piimakohvi, mis on kofeiinivaba. Head soojendajad on ka kofeiinivabad taimeteed, näiteks kummelitee. Silmas peaks pidama vaid seda, et joogi temperatuur jääks umbes 37–46 kraadi vahele. Kui jook on sinu kehatemperatuurist veidi soojem, annab see päriselt sooja juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles