Kui puhas sinu trennipudel tegelikult on?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sebastian Schubanz / PantherMedia / Scanpix

Millal sa viimati oma veepudelit pesid? Võib-olla soovid seda teha kohe praegu, sest tõenäoliselt on see oluliselt mustem, kui sa varem arvasid.

Brasiilias tehti uus uuring, milles testiti 30 jõusaalis käija veepudelit ja tulemusi võrreldi kasutamata pudelitest võetud analüüsidega. Leiti, et 83 protsenti kasutatud veepudelitest olid bakteritest saastunud, edastab Prevention.

Kõige rohkem esines veepudelites stafülokokki (27 protsenti pudelitest) ja kolibakterit (17 protsenti).

Uuringu autori dr Gilmar Weber Senna sõnul võeti analüüsid inimestelt ootamatult, kui nad olid just trenni tulnud, et keegi ei hakkaks teadlikult oma veepudeleid pesema.

NYU meditsiinikooli mikrobioloogiaprofessori dr Philip Tierno sõnul ei ole uuringu tulemused eriti üllatavad, sest umbes 30 protsendil inimestest on ninas stafülokokk olemas. Enamasti see inimesele ohtlik ei ole. Samuti esineb terve inimese sooltes kolibakterit, kuid kõhulahtisusega kaasnevaid haiguseid põhjustavad selle teatud tüved.

Kui suur on siis tõenäosus, et räpane veepudel kedagi haigeks teeb? Dr Tierno selgitusel sõltub see mõnest asjaolust: kui suures koguses haigusttekitavaid baktereid on ning kui nõrk on inimese immuunsüsteem.

Arvatavasti satuvad bakterid veepudelisse selle käsistemise käigus ehk näiteks siis, kui pudelit täidetakse mustade kätega. Kõige kindlam meetod veepudeli puhastamiseks on selle pesemine nõudepesumasinas, kus on väga kõrge temperatuur. Enne pudeli täitmist tuleks käed korralikult ära pesta ja seejuures pöörata tähelepanu küünealustele, kuhu pisikud võivad peituda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles