Miks prantslannad ei lähe paksuks: võlusõna on Pariisi dieet

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Modell Pariisi kohvikus 1953. aastal.
Modell Pariisi kohvikus 1953. aastal. Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Natio

Prantslannad on alati uhked olnud oma elegantse stiilitaju üle ja nad teavad, kuidas elu nautida. Värskelt ahjust tulnud Pain au Chocolat, klaas bordood, kreemjas kamambeer — ja ometi on neil Euroopa kõige väiksem kehamassiindeks!  

Prantsuse toiduekspert dr Jean-Michel Cohen võttis prantsuse naiste ellusuhtumise ja harjumused eeskujuks ning arendas toitumiskava, millel on kolm eesmärki:  

  • kaotada kolme faasi jaotatud toiduplaaniga kõvasti kaalu 
  • teravdada prantsuse mõtteviisiga teadlikkust omaenda toitumise osas 
  • tekitada rohkem kirge pannide ja pottide vahel

Pariisi toitumist võib seepärast pigem filosoofiaks kui kiireks kaalulangetusmeetodiks nimetada, kirjutab ElleDe.    

Allavõtmine kolmes faasis

Esimeses kahes faasis kaotatakse peamiselt kaalu — dieediautorite sõnul peaks kadu olema kuni 13 kilogrammi. Loomulikult on kõige tähtsam algne kaal ja isiklikud eesmärgid.

1. Kohvikufaas

Kestus: kaheksa kuni kümme päeva

Pariisi dieedi esimene faas on kõige rangem – menüüs on eranditult vedelad ja pudrulaadsed toidud. Smuutid, püreed, supid ja külmpressitud mahlad teevad radikaalse avapaugu. See on küll karm, kuid toob juba paari päevaga edu. Saatjaiks on palju vedelikku nagu vesi, magustamata tee ja must kohv. 

Foto: Alla Rudenko / PantherMedia / Alla Rudenko

2. Bistroofaas

Kestus: kaks kuni kolm nädalat

Selles faasis on kavas juba natuke tahkemad toiduained, kuid endiselt tegeldakse allavõtmisega. Fookuses on valgurikas toitumine, süsivesikud ja rasv jäävad tahaplaanile. Kõige paremini saab kerget valku kalast, kanast ja sojatoodetest või munadest, mida täiendavad värsked puu- ja juurviljad. Nii omastab keha kõik vajalikud mineraalid ja vitamiinid. 

Lisaks portsjon kiudaineid, mis on pärit eelkõige lillkapsast, spargelkapsast, kartulitest, linaseemnetest, mandlitest, nisuidudest, kaerahelvestest või kaunviljadest. Kiudained hoiavad kõhu kaua täis, takistavad hundiisu ja ergutavad seedimist. 

Foto: Pixabay

3. Gurmeefaas

Kestus: oma äranägemise järgi

Tehtud! Gurmeefaasis keerleb kõik üksnes naudingu ümber. Seda võib ükskõik kui kaua pidada. Kui aga märkad, et oled veidi juurde võtnud, siis tuleb see kohviku- või bistroofaasiga katkestada.  Põhimõtteliselt selles faasis reegleid ei ole. Tuleb vaid:

  • nautida — maiuspalu, mida sa sööd tõesti rõõmuga, naudi ilma igasuguste süümepiinadeta. Võta aega ja pane teadlikult tähele toidu väljanägemist ja lõhna! Vahepealsed näksid tee peal või kontoris on aga tabu. 
  • tagasi hoida — Dr Coheni sõnul on kvaliteet alati enne kvantiteeti. Oma lemmikrooga valides võta vaid väike portsjon. Näiteks on pasta gurmeefaasis täiesti mõeldav, kuid kastet peaks sinna vähe lisama ja see-eest rohkem värskeid ürte kasutama. Nii et sa ei loobu millestki, manustad aga vähem kaloreid. 
  • tasakaalustada — kui oled ühel õhtul liiga palju maiustanud või plaanid sõpradega pudeli veini tühjendada, siis prantslaste järgi tuleks teise koha pealt kokku hoida. Näiteks järgmisel päeval üks eine vahele jätta või terve päeva puuviljamahladest või desserdist loobuda, kui on veiniõhtu plaanis. Pariisi dieedis nimetataks seda põhimõtet taastumisplaaniks. 
  • vähe tööstuslikult toodetud toiduaineid — kuigi gurmeefaasis pole midagi keelatud, peaks inimene, kes tahab end hästi tunda, poe valmistoodangust ja töödeldud toiduainetest loobuma. Eelista värskeid, võimalikult kohalikke ja hooajatooteid. 

Lähemalt Pariisi dieedi kohta saab lugeda raamatust «The Parisian Diet: How to Reach Your Right Weight and Stay There» (Flammarion, 2013). 

Foto: Travel Photography / PantherMedia / Travel Photography
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles