Uus tehnoloogia ennustab ette inimeste liikumist

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika teadlaste loodud süsteem aitab ennustada ette inimeste liikumist ja asukohta. Uuest tehnoloogiast võib võrsuda uut tüüpi sotsiaalvõrgustik.

Kujutage ette võrgustikku, mis oskab ennustada, kuhu keegi selle kasutajatest millalgi läheb, kaua ta seal viibib ning kellega tõenäoliselt kohtub, vahendab Novaator.

See võib kõlada küll George Orwelli stiilis jälitussüsteemina, kuid sedalaadi tehnoloogia loonud teadlaste arvates võib sellest võrsuda uut tüüpi sotsiaalvõrgustik, mis teavitab kasutajat, kus ja millal samasuguste huvide või harjumustega inimesed tõenäoliselt kogunevad.

Uudset süsteemi arendavad Illinoisi ülikooli juures asuva Boeingi uurimiskeskuse teadlased ning nimeks on sellele pandud Jyotish, mis sanskriti keeles tähendab hindu astroloogiat.
USA lennukitootja Boeing vajab arendatavat süsteemi oma tohutu suurtes lennukitehastes töötajate liikumise koordineerimiseks, kuid süsteemi arendajate arvates on sellel potentsiaali palju enamaks.

Teadlased kirjutasid ajakirjas Pervasive and Mobile Computing avaldatud uuringus, et inimeste liikumise kaardistamiseks jälgib Jyotish, millistes tehase asukohtades töötajad nutitelefoniga Wi-Fi ja Bluetooth võrke kasutavad.

Kuna esimene levib 100 meetri ja teine 10 meetri raadiuses, on see piisav, et teha kindlaks kasutaja asukoht ning kellega ta kohtub. Süsteemi testimiseks jagasid teadlased 79 vabatahtlikule Android-nutitelefonid, mille Wi-Fi ja Bluetooth modemid võimaldasid asukoha tuvastamist.

Jyotishi arendaja Long Vu sõnul saab sellise kasutajate liikumisi ja harjumusi üksikasjalikult kajastava logi abil luua Facebooki mobiilse versiooni, mis võimaldab sama piirkonna inimestel ajaveetmiskohtades kokkusaamisi korraldada.

«Selline Facebooki versioon võib kasutajatele isegi soovitada, millal omavahel kohtuda, sest tõenäoliselt on nad tulevikus mingil hetkel samas kohas,» selgitas Vu.

Skeptikute arvates on selline süsteem aga kasulik ainult siis, kui suudetakse tagada kasutaja identiteedi privaatsus - selleta võib süsteem muutuda ohtlikuks relvaks kurjategijate ja ahistajate käes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles