Mis juhtub sinu internetieluga pärast surma?

Annaliis Laidre
, Teemaveebide toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: laurent davoust / PantherMedia / Scanpix

Meil palutakse tihti olla ettevaatlik sellega, mida me internetti postitame, sest need asjad on seal igavesti – enamasti isegi pärast meie surma. Kas oled mõnikord mõelnud, milline digitaalne jalajälg sinust pärast surma jääb?

Sotsiaalmeedia ajastul säilib kõikide internetielu ka pärast nende surma. Mida sotsiaalmeedia platvormid kontodega pärast kasutaja surma edasi teevad on erinev, see sõltub paljuski sellest, mida lähedased pereliikmed soovivad.

Mõndade inimeste jaoks on kadunukese sotsiaalmeedia konto külastamine omamoodi lohutuseks, samal ajal kui teised tahavad lähedase inimese surma puhul selle kiiret kustutamist. Mõned platvormid pakuvad mõlemat valikut.

Facebookis, mille paljud kasutajad on ära surnud, saab konto ära lasta kustutada või siis muuta see mälestuskontoks. ABC andmetel sureb iga päev umbes 8000 Facebooki kasutajat.

Iga inimene saab valida, kas ta pärandab oma konto kellelegi või kustutatakse see pärast tema surma ära. Konto pärandamine tähendab seda, et kellelgi sinu sõbralistist tekib ligipääs sinu kontole ja ta saab sinna näiteks järelehüüde postitada. Ta ei saa lugeda sinu sõnumeid, aga saab veel näiteks vahetada ära profiilipildi.

Kui kasutaja ei ole ise määranud, mis tema kontost edasi saab, siis on perekonnal võimalik lasta see sellegi poolest kustutada, saates Facebookile kadunukese surmatunnistuse.

Instagramil on Facebookiga sarnane poliitika - samamoodi on võimalik lähedasel saata surmatunnistus ja lasta seejärel konto kustutada või siis säilitada see mälestuskontona. Instagrami puhul ei ole kellelgi teisel võimalik enam kontole postitada, ega sinna üldse sisse logida.

Mälestuskontoks muutmise jaoks on vaja inimese surma tõestada, sobib näiteks link järelehüüdele või uudisele, mis selle inimese surma kajastab.

Twitteril on kasutaja surma puhul ainult üks võimalus, see on konto eemaldamine. Et seda teha, peab lähedane pereliige saatma koopia oma isikutunnistusest ning konto omaniku surmatunnistuse.

Meilikontodest rääkides, siis näiteks Gmail sulgeb kasutaja konto, kui lähedane pereliiga selleks avalduse teeb. Meilikonto platvorm võib teatud juhtudel pakkuda ka ligipääsu surnud inimese konto sisule.

Gmaili kasutajad saavad ka ise konto niimoodi seadistada, et kui kasutaja pole teatud aeg aktiivne olnud, siis konto kustutatakse.

Kuidas oled sina oma sotsiaalmeedia kontod seadistanud?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles