Tahad einestada nagu kuninganna? Suur ülevaade, mida Elizabeth II päeva jooksul sööb

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto aastast 1983 - kuninganna Elizabeth II koos Rootsi kuningas Carl XVI Gustafi ja Price Bertiliga Stockholmis toimunud kuninglikul galal.
Foto aastast 1983 - kuninganna Elizabeth II koos Rootsi kuningas Carl XVI Gustafi ja Price Bertiliga Stockholmis toimunud kuninglikul galal. Foto: Jan Collsioo / SCANPIX / / SCANPIX SWEDEN

Sa võid küll arvata, et kuninganna naudib iga päev peeneid gurmeeroogasid, kuid see pole alati nii. Endine kuningapalee peakokk Darren McGrady kinnitab, et kuninganna pole sugugi foodie, vaid sööb selleks, et elada.

Vastupidisel prints Philipile, kes elab selleks, et süüa ning võib endise koka sõnul tundide kaupa toidust rääkida. «Kui kuninganna üksinda einestab, on ta väga distsiplineeritud. Tema reegliks on ei mingit tärklist!» lisas kokk.

Business Insider rääkis palee koka Mark Flanaganiga, et teada saada, mida täpselt kuninganna siis sööb. Selgub, et igal nädalal esitab Flanagan kuningannale menüüettepanekud, millele siis valitsejanna märgib oma eelistused.

Kuninganna alustab oma päeva tee ja küpsistega

Talle valmistatakse kannutäis Earl Grey teed – ei mingit piima ega suhkrut – ja serveeritakse see koos küpsistega.

Hommikusöögiks on helbed koos puuviljadega

Eriti meeldib talle Special K, mida talle meeldib süüa Tupperware nõudest. Nimelt usub kuninganna, et need aitavad roa värskena hoida.

Mõnikord valib ta röstsaia marmelaadiga

Moos, mida kuninglik perekond sööb, tuleb firmalt Wilkin & Sons.

Ja mõnikord eelistab ta hoopis munaputru suitsutatud lõhe ja trühvlitega

Munad aga olgu pruuni koorega – kuningannale meeldib nende maitse rohkem.

Enne lõunat võtab Elizabeth dringi

Džinn koos magusa aperitiivi Dubonnetiga, viil sidrunit ja rohkelt jääd. Džinn on enamasti Gordon’s Gin.

Lõuna on lihtne, näiteks kala köögiviljadega

Talle meeldib harilik merikeel aurutatud spinati ja kabatšokiga, aga teinekord on valikus ka lihtne röstkana salat. Kuna ta ei söö tärklist, siis ei käi roogade juurde kartul, riis, pasta vms.

Iga päev serveeritakse ka pärastlõunatee

Tee juurde käivad tikuvõileivad kurgi, suitsulõhe, muna ja ja majoneesiga või sinepi ja singiga, ääred ära lõigatud. Lisaks ei puudu ka moosisaiad, mis on ümmarguseks lõigatud, ega ka küpsised ja koogid.

Õhtusöögiks on veise-, hirve-, faasani- või lõhepraad

Liha pärineb Sandringhami ja Balmorali valdustest, see serveeritakse kastmega, mis on valmistatud seentest, koorest ja viskist.

Kuninganna armastab magusat

Magustoiduks on sageli maasikad, mis pärit Windsori lossi kasvuhoonetest, samuti on kuningannal nõrkus hea šokolaadi vastu.

Kuninganna lööb klaase kokku toonase Prantsuse presidendi Francois Hollande'iga õhtusöögil Elysee palees, Pariisis, aastal 2014.
Kuninganna lööb klaase kokku toonase Prantsuse presidendi Francois Hollande'iga õhtusöögil Elysee palees, Pariisis, aastal 2014. Foto: Eric Feferberg / AFP/Scanpix

Päeva lõpetab kuninganna klaasikese šampusega

Tõenäoliselt on šampus valitud kaheksa brändi hulgast, millele on antud kuninglik heakskiit, sh Bollinger, Lanson ja Krug. Kuningakoja pitseri on saanud ka mitmed veinid, kuid Elizabeth pole suurem asi veinisõber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles