Lapsed tarbivad 11 000 lisagrammi suhkrut aastas

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: /

Lapsed söövad umbes topelt terviseameti poolt soovitatud päevasest suhkrukogusest ning on kümnendaks eluaastaks konsumeerinud 18aastastele soovitatava koguse. 

Briti tervishoiuametu Public Health England (PHE) andmete järgi tarbivad Ühendkuningriigi lapsed vanuses 2 kuni 10 eluaastat soovituslikust päevasest suhkrukogusest ligi 32 g  enam. See annab kokku rohkem kui  11200 grammi lisasuhkrut aastas. 

PHE sõnul ei peaks kahe- kuni kolmeaastaste laste suhkrutarbimine ületama kolme grammi päevas. Nelja- kuni kuueaastased lapsed ei peaks ületama 20 grammi ja seitsme- kuni kümneaastased ei peaks ületama 24 grammi. 

Tõsiasi on aga see, et lapsed tarbivad umbkaudu 52 grammi — umbes 13 teelusikatäit — lisasuhkrut päevas.

PHE soovitab, et vanemad vahetaksid kõrge suhkrusisaldusega toidud madalama sisaldusega toitude vastu. Juba üksnes magusa mahlajoogi asendamine joogiga, millele ei ole lisatud suhkrut, võib vähendada suhkrutarbimist kaheksalt grammilt kahele. 

Glasuuritud või šokolaadihelveste asendamine tervislikumate variantidega võib vähendada ülemäärase suhkru tarbimist veelgi kümne grammi võrra. 

Laste suhkrutarbimine on viimastel aastatel küll veidi vähenenud, kuid siiski saavad lapsed liiga palju suhkrut, mille negatiivseteks tagajärgedeks tervisele võivad olla ülekaal, diabeet ja kaaries. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles