Tee head: kaotame kahe kuuga 50 000 ülekilo

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erik Orgu. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES
Erik Orgu. FOTO:SANDER ILVEST/POSTIMEES Foto: Sander Ilvest / Postimees

Aasta tagasi tegi toitumisnõustaja Erik Orgu Eestile 100. sünnipäevaks kingituse - 5396 inimest kaotasid 2 kuuga 39 483 kg üleliigset keharasva. Nüüd on ambitsioon aga veel suurem - eesmärk on koguda 2 kuuga kokku 50 000 kilogrammi üleliigset keharasva. Iga kampaaniaga liituja annetab Tallinna Lastehaigla Toetusfondile võitluseks laste ülekaalulisusega.

Erik Orgu viitab taolise kampaania vajadust põhjendades Tervise Arengu Instituudi rahvusvahelisele uuringule, mille kohaselt on Eestis iga kolmas laps ülekaaluline, neist ligikaudu pooled lausa rasvunud. «Siin pole midagi imestada, kui iga teine täiskasvanu ise on ülekaaluline või rasvunud,» sõnas Orgu. «Need täiskasvanud teevad laste toidulaua üle otsuseid kodus, lasteaias, koolis ja restoranis,» näitlikustas ta. «Ülemäärane kehakaal toob endaga aga suure tõenäosusega kaasa 2. tüüpi diabeedi, mida põeb 65 000 inimest ja väidetavalt on sama palju haigeid veel ilma diagnoosita ringi liikumas,» lisas Orgu.

Tallinna Lastehaigla pediaater-kardioloog Lagle Suuroru (PhD) hinnangul ei ole traditsiooniline meditsiin ja populatsioonile suunatud teavituskampaaniad suutnud peatada laste ülekaalulisuse ja rasvumise tõusu Eestis - viimase 20 aastaga on selle sagedus ligi kolm korda tõusnud. «Seetõttu viime 2015. aastast läbi pere kaasavaid ja regulaarseid tegevusi, sealhulgas nõustamisi ja liikumistunde koolivälisel ajal, et aidata ülekaalulisi ja rasvunud lapsi ning nende vanemaid,» põhjendas Suurorg.

«Käimasoleva projekti raames saavad lastehaiglast abi kümned ülekaalulised ja rasvunud lapsed ning nende vanemad, kuid abivajajate hulk on tegelikult kordades suurem,» rääkis Tallinna Lastehaigla Toetusfondi juhataja Inna Kramer. «Kehakaalu tõus on probleem, mis ei teki üleöö, vaid hiilib ligi märkamatult. Tänu Erik Orgu algatatud kampaaniale ja selles osalejatele saame jätkata ülekaaluliste laste tugigrupi tegevust ning mis sama oluline – me saame ülekaalulisust kui süvenevat probleemi ühiskonnas laiemalt teadvustada. Usun, et kampaania aitab inimesi mõtlema panna, et üha rohkem on tarvis tegeleda laste kaalutõusu ennetamisega, vältimaks ülekaaluliste ja rasvunud inimeste põlvkonna üleskasvamist,» lisas ta.

Tallinna Lastehaigla Toetusfondi projektist kasu saanud 13-aastase poisi ema kiidab programmi mõju. «Kui me programmiga liitusime, kaalus Oskar üle 83 kilogrammi, kuid nüüdseks on ta kahe kuuga kaotanud ligikaudu 5 kilo ja tema vastupidavus on oluliselt paranenud,» kirjeldas Oskari ema Kaili Vohnje. «On oluline, et vanemad tunnistaksid probleemi olemasolu ja tegeleksid sellega. See vajab küll ka lapsevanema enda pühendumist ja kaasatust, aga laps, kes saab iseseisvalt hakkama, on positiivse ellusuhtumisega ja väärtustab ennast, on seda väärt,» rõhutas ta.

Projektiga saab liituda Erik Orgu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles