Tatjana pärines vene aadli hulgast. Abiellunud eestlasest tsaariarmee ohvitseriga, viis elutee teda väikesesse Eesti Vabariiki, kus mehe positsioon sõlmis ta rahvusvahelise diplomaatide võrgu ja ärimeeste eliidiga.

Vabrikus teatas Oskar Kerson vahetult enne tööpäeva lõppu, et sõidab Berliini lepinguid uuendama, viis minutit enne laevakontori sulgemist võttis sõidupiletid, andmata nii ametnikele aega lahkumise põhjuste üle arutleda. Tatjana hankis majaarstilt dr Raukaselt tunnistuse, et sõidab järjekordsele läbivaatusele professor Bergmanni juurde haiglassse. Tütre kohta rääkisid nad, et Mirjam viiakse maale sugulaste juurde.

Pere sai sadamas kokku kümme minutit enne laeva väljumist. Passikontrolli toimetas veel eesti konstaabel. Laev pidi väljuma kell 18, kuid millegipärast seda ei sündinud. Kahe tunni pärast muutusid nad juba rahutuks. Tanja ja Mirjam jalutasid närviliselt laeva lael, Oskar aga istus salongis ning tellis reinveini ja sigareid. Alles kahe ja poole tunni pärast hakkas laev viimaks liikuma ja Tanja sai pärast tütre magamapanekut ühineda oma abikaasaga salongis ja tõsta klaase oma õnneliku pääsemise puhul.

Neil polnud aimugi olnud, et ärasõit oli viibinud just nende pärast. Laeva juurde olid ilmunud kaks meest ja nõudnud Kersonite mahavõtmist.

Kommentaarid (1)
Copy