Õnnis krõks aastavahetuseks: rikkalik ja siidine brüleekreem

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sergejs Rahunoks / PantherMedia / Sergejs Rahunoks

Korralik krõks lusikaga vastu crème brûlée krõbedat karamellkoorikut ja sukeldumine külluslikku kreemi on puhas rõõm ja ühtlasi üks parimaid desserte, millega aasta ära saata. 

Vahukoor annab sellele majesteetlikule klassikule siidise ja rikkaliku tunde, mida ei leia ühestki teisest magustoidust. 

Vaja läheb: 

  • 1 1/2 tassi (375 ml) vahukoort (35%)
  • 4 munarebu
  • 1/4 tassi (60 ml) granuleeritud suhkrut
  • 1 tl (5 ml) vanilliekstrakti
  • 4-6 tl (20 ml) granuleeritud suhkrut karamellistamiseks  
Foto: Bernd Jürgens / PantherMedia / Bernd Jürgens

Valmistamine:

Eelkuumuta ahi 160°C. Aseta neli väikest kuumakindlat või brüleevormi (125 ml)  küpsetusplaadile ja pane kõrvale. 

Kuumuta vahukoor väikeses kastrulis keskmisel kuumusel, kuni kastruliäärtesse hakkavad kogunema väikesed mullid. Samal ajal vahusta munarebud ja 1/4 tassi suhkrut, kuni segu on paks ja sidrunikollane. 

Kui koor on kuum, vahusta see tasapisi munarebusegusse. Sega sisse vanilliekstrakt. Selle maitse nimel tasub panustada vanillikvaliteeti! Vala segu läbi sõela vormidesse, jaota ühtlaselt. Vala kuum vesi ahjuplaadile, et see ulatuks poole vormi kõrguseni. Aseta plaat ahju. Küpseta, kuni segu on peaaegu küpsenud, ent keskosast võdisev. Selleks kulub väiksemate vormidega (5 cm kõrged) umbes 30–35 minutit  ja madalamate vormidega (2,5 cm) umbkaudu 25 kuni 30 minutit. 

Tõsta ettevaatlikult vormid veest välja. Jahuta ahjurestil. Kui kreem on jahtunud, kata toidukilega ja pane vähemalt kaheks tunniks külma, aga võib ka kuni kaheks päevaks.

Enne serveerimist (või kuni kaks tundi varem) puista suhkur ühtlaselt üle desserdi pealispinna (1 tl kõrgematele ja 0,5–1 tl madalamatele vormidele). 

Nüüd on aeg oma oskusi leegiheitjaga demonstreerida, s.t. kasutada kas minileeklampi või selle puudumisel panna vormid grillielemendi alla, kuni suhkur sulab ja karamellistub. Häda korral võib ka 250-300kraadisesse ahju panna. 

Paku kas kohe või kui tahad tugevamat tekstuuri, pane külma, kuni on aeg serveerida, soovitab EggsCa.   

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles