Treppide puhul ei pruugi põnev disain ja ohutus alati käsikäes käia

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huvitav ja ilus disain ning turvalisus ei käi treppide puhul alati käsikäes.
Huvitav ja ilus disain ning turvalisus ei käi treppide puhul alati käsikäes. Foto: SCANPIX

Väikesed lapsed on kiired ja nii ei tarvitse minna sekunditki, kui laps satub turvaliseks peetud kohas õnnetusse. Kui väike laps hakkab kodus iseseisvalt ringi liikuma, peab arvestama lisaks kõigele muule ka treppide ohutusele.

Suurte avade olemasolu ning trepiastmete külgmine ja tagumine osa võivad olla ohtlikud kõigile väikelastele, kes võivad mänguhoos sealt läbi mahtuda või ka lihtsalt libiseda, kukkuda või treppide vahele kinni jääda. Selliste õnnetuste vältimiseks on parim lahendus treppide ette paigaldatav madal tara, kirjutab portaal viivilla.no.

Kuid ka trepiastmete tagumisele või avatud külgedele võib samuti monteerida lisavõrestiku, mille saab hiljem eemaldada. Kindlasti tuleb põhjalikult kaitsta ja laste jaoks ohutuks muuta keerdtrepp, mis viib ühelt korruselt teisele ja asub keset ruumi. Huvitav ja ilus disain ning turvalisus ei käi kahjuks alati käsikäes.  

Libisemiskindluse saavutamiseks treppidel on mitmeid võimalusi: näiteks kare vaip, iseliimuvad libisemisvastased ribad, samuti on olemas nn libisemisekindel pulber, mida saab segada värvi või laki sisse ning mis aitab üsna palju, kui sellega trepp üle lakkida või värvida.

Enamik treppe on tavaliselt kaetud mattlakiga või õlitatud. See muudab trepi iseenesest libisemiskindlamaks. Siiski võib kindluse mõttes trepi sisse, täpsemalt piki astet, freesida ka jooned, mis vähendavad samuti libedust.

Selleks, et trepid oleks ohutud ka vanematele inimestele, on vaja võtta veel teisigi meetmeid kasutusele. Esiteks tasub teada lihtsat tõde, mille peale alati ei tulda: trepi kohal olgu väga hea valgustus, sest siis on näha, kuhu astute. Eriti on see oluline praegusel pimedal ajal, kus isegi päevasel ajal on toas hämar. Võimaluse ja vajaduse korral tasub kaaluda astmete lähedusse või trepiastmete sisse väikeste valgustite paigaldamist.

Kui see ei ole aga võimalik või osutub liiga töömahukaks, siis saab üsna kergelt paigaldada trepinurkadesse helkurid, mis helendavad ülalt langeva valguse mõjul ja muudavad trepi astmete asukoha nähtavaks. Nii on oluliselt paremini näha, kus trepp ja trepiaste algab ning lõpeb. Lisaks on kasulik paigaldada trepiastmetele libisemisekindel riba.

Kindlasti on nii vanuritele kui ka lastele turvalisuse suurendamiseks ja tasakaalu hoidmiseks  kasulik paigaldada treppidele käsipuud ja seda mõlemale poole treppi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles