10 kasulikku nippi, kuidas uuel aastal tublisti raha säästa (1)

Kati Voomets
, rahaasjade teabekeskuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Steven Heap / PantherMedia / Scanpix

Populaarse Facebooki rahatarkuse grupi Kogumispäevik liikmed on aastaga säästnud üle 100 000 euro. Mis on nende nipisoovitused, mis aitaksid ka sinul raha säästmise ja investeerimisega alustada?

  • Koosta eelarve, et saada ülevaade tuludest ja kuludest

Eelarvest saab kõik alguse. Pane igapäevaselt kirja, millele su raha kulub, mis gruppidesse need kulud jaotuvad ja kas on võimalik neid kulusid kärpida? Lihtsaks võimaluseks on näiteks internetipangas olev rahaplaneerija. Rahaplaneerijaga saab hetkega ülevaate oma rahalisest olukorrast, sest see leiab tehingutest automaatselt vajalikud andmed ja liigitab need kulu- ja tulugruppidesse. Teine laialt levinud eelarve pidamise viis on tavaline Exceli tabel. Kolmandaks võimaluseks on nutikate rakenduste kasutamine – näiteks You Need A Budget, GoodBudget, või Wally, kuhu saad sisestada oma eelarve ja jooksvad kulutused. See aitab sul paremini näha, mille arvelt võiksid kokku hoida ja edaspidi näiteks emotsioonioste vältida.

  • Vähenda kulusid, suurenda tulusid

Kui eelarvest on ülevaade olemas, siis vaata, kas igapäevastes kuludes on midagi, mille saaksid hõlpsasti ära jätta. Olgu tegemist Spotify, Netflixi või mõne teise mugavuslahenduse igakuise maksega. Üks Kogumispäeviku grupi liige avastas eelarvestamise käigus aga ootamatult, et üheks suurimaks kuluartikliks olid hoopis sigaretid. Tänu sellele jättis ta ka suitsetamise maha. «Säästan nüüd umbes sada eurot kuus. See oli tohutult raske, aga seda enam olen ma õnnelik, et hakkama sain,» meenutas ta. Heaks nipiks on ka see, et tegelikult ei tohiks karta suuri väljaminekuid, vaid väikseid sissetulekuid. Võimalusel uuri, kas saaksid oma oskustega teenida vabakutselisena lisaraha või teha lisatööotsi kasvõi Wolti kulleri või Uberi autojuhina.

  • Muuda säästmine automaatseks

Maksa palgapäeval esmalt iseendale ja alles siis mujale. Selleks ava endale  internetipangas uus arvelduskonto. Kontole saab määrata nime (nt reisikonto) ehk siduda konto nimi omale püstitatud eesmärgiga. Kontode vahel saab raha kanda tasuta ja igal ajahetkel. Selleks, et säästmine toimuks automaatselt, on hea nipp vormistada püsikorraldus, mis ise määratud kuupäeval raha teisele kontole kannab.

  • Koosta nädalamenüü ja planeeri vähem poeskäike

«Tühi külmkapp on targalt majandamise märk!» – nii kõlab Kogumispäeviku grupi ühe vedaja Mirjam Hundi tarkusetera. Väga palju aitab planeerimisele kaasa ka toidukauba e-poest tellimine. Alustada võiks näiteks sooduspakkumiste kategooriast. Kõlama jäi ka üks teine lihtne nipp – valmista ise kõik toidukorrad ja ära kuluta liigselt töölõunate peale. «Teeme igal õhtul perele lihtsat kodutoitu värskest toorainest. Poolfabrikaate ei kasuta. Teeme nii palju et saame abikaasaga lõunaks tööle kaasa ka võtta. See on väga hea sääst,» soovitas üks grupi liikmetest.

  • Kaalu oste «tahan-vajan» skaalal

Kui oled kulud kaardistanud, siis tasub endale lubada, et edaspidi tehakse vaid oste, mis on tõepoolest vajalikud. Säästude kogumist võib alustada ka väikestest summadest ja alustuseks tuleks lähtuda põhimõttest kulutada seda, mis jääb üle säästmisest, mitte säästa seda, mis jääb üle kulutamisest. Tihtipeale on inimesed kogunud küll rahalise puhvri, kuid esimesel võimalusel soovivad selle emotsiooniostude peale ära kulutada. Eriti just allahindluste ajal. Seega küsi endalt, kas sa ikka vajad seda asja või tegelikult saad sa suurepäraselt ka ilma selleta hakkama?

  • Tee ise

Tihtipeale on isetegemine küll ajakulukam, kuid tulemus on seda armsam ning tihtipeale ka soodsam. Olgu siis tegemist remondi, kingituste või hoopis kodu ehitamisega. «Remondime mehega pea kõik ise (v.a. küttekollete ehitus ja veel mõned pisiasjad). Näiteks kasutasime erinevaid üksikuid plaate, mis tükkideks tegime ja lihvisime ja tegime nii wc põranda ilma ühtegi plaati ostmata,» meenutas üks grupi liikmetest.

  • Ära osta odavat

Ostes kõige odavamat asja, ostad tegelikult kokkuvõttes kallimalt kaks asja - ühe odava ja teise kvaliteetse, kõlas ühe grupi liikme soovitus. «Pigem võtan kõrgema kvaliteediga asjad, mis on veidi kallimad, kui odavama ja ebakvaliteetsema. Näiteks sülearvuti ostsin kasutatud äriklassi oma sama hinnaga, millega uue kehvema arvuti saaks. See on end juba aastatega aga ära tasunud,» tõi üks grupi liikmetest näite.

  • Võimalusel taaskasuta

Tihtipeale tahame uusi asju osta pelgalt emotsionaalsest, mitte praktilisest vajadusest. Kui järgmisel korral uut riideeset, raamaturiiulit või autot osta tahad, siis mõtle, kas sul on ikka uut asja vaja või võiksid taaskasutada kellegi vana?

«Kõik on korduvkasutatav, mis vähegi võimalik. Enamus mööblist, tehnikast ja riietest ostan järelturult. Kõik klaaspurgid panen kõrvale, et neisse suvel moosi teha.. Nii üldiselt kuni detsembrini suudan säilitada ka pudrumoosi arvelt raha,» soovitas üks grupi liige.

  • Ajasta ostud soodusperioodidele

Kogumispäeviku grupi liikmed on osavad planeerijad. Usinamad planeerivad ka suuremad ostud õigele ajale. «Näiteks kevadel ostan talvekauba, suve lõpus aga uue hooaja suvekraami,» avaldas üks grupi liige.

  • Ära mine säästmisega hulluks!

Ja viimaseks soovituseks on see, et säästmine ei ole koonerdamine ning hästi majandades saab ja tuleb endale lubada  aeg-ajalt ka midagi ilusat ja hingekosutavat. See motiveerib uusi eesmärke seadma ja igapäevaselt järjepidevam olema.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles