Retseptisoovitus: maitsev vegan riisikauss

FOTO: Kadri Raig

Kuula artiklit

Toidublogija Kadri Raig katsetab häid maitseid otsides idamaiste roogadega ja valmistas riisikausi, mis meenutab bibimbapi. Proovi järele!

Bibimbapi-laadne maitsev vegan riisikauss

Riis

  • 3 dl suširiisi
  • 1 spl mirinit
  • 0,5 tl suhkrut
  • Maitse järgi soola

Baklažaan

  • 1 baklažaan
  • 2 spl sojakastet
  • 0,5 tl seesamiõli
  • 1 tl tavalist õli
  • 1 tl kuivatatud tšillihelbeid
  • 1 tl seesamiseemneid (mul olid musta värvi)

Bok choy

  • 2 pak choid (või veerand Hiina kapsast)
  • 1 spl õli
  • Pöidlasuurune jupp ingverit
  • 1 suur spl tšillipastat (või nii palju kui kannatad, aga võiks ikka kõrvetada!)
  • 1 spl sojakastet

Seened

  • 1 pakk šampinjone
  • 2 spl hoisin kastet
  • 0,5 sidruni mahl
  • Serveerimiseks juurde
  • Loodusvägi tofut kerge tšilliga
  • Kimchid, kui juhtub olema

Juhtnöörid

Loputa riis korralikult üle, siis kalla selle peale 5,5 dl keevat vett ning jäta see madalale kuumusele podisema, kuni see pehme - nii umbes 10 minutit, tera peab veel ikkagi tera moodi olema ja keemise ajal ära riisi sega, las podiseb rahulikult. Kui riis pehme, siis sega juurde mirin, suhkur ja sool, maitse kas kõik on paigas ning tõsta riis kaanega kaetult kõrvale ülejäänud komponente ootama.

Seened viiluta ning sega kokku hoisini ja sidrunimahlaga. Lase 10 minutit marineerida ning seejärel prae need keskmisel kuni kõrgel kuumusel kenasti pruuniks ja kleepuvaks.

Baklažaani jaoks kuumuta ahi 200 kraadini. Viiluta baklažaan umbes 1 cm paksusteks viiludeks ning määri kokku seguga sojast, seesami- ja tavaliselt õlist ning tšillihelvestest. Pintselda baklažaaniviilud mõlemalt poolt kastmega kokku, puista peale seesamiseemneid ning suska need umbes 15 minutiks ahju.

Bok choy jaoks haki ingver peenelt ning särista seda minutikene panni peal õlis. Samal ajal tükelda pak choi endale meelepärasteks tükkideks ning viska siis ka see pannile. Prae minutike, siis lisas tšillipasta ja sojakaste, sega kõik ühtlaseks ning valmis see ongi.

Ka tofu võid kergelt pannilt läbi lasta, et see soe oleks.

Kuhja kaussi või taldrikult riisi ning säti sellele kõik lisandid, mis hoole ja armastusega vaaritanud oled.

Tagasi üles