6 vihjet, kuidas elada valu ja vaevata sajani — nagu Ameerika adventistid (1)

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Engin Akyurt/Pexels

Mida teevad seitsmenda päeva adventistid Californias teisiti kui ülejäänud ameeriklased, et elavad kaasmaalastest keskmiselt kümme aastat kauem? Proovi neid praktilisi nõuandeid, mida jagab «siniste tsoonide» uurija, dr Dan Buettner oma kodulehel BlueZones, et ka sina võiksid oma eluiga mõõdetavalt pikendada. 

9000 liikmega adventistide kogukond Loma Lindas, Californias on Ameerika Blue Zone'i ehk Sinise Tsooni tuumik. Sealses kogukonnas on silmatorkavalt palju saja-aastaseid kodanikke, keda on igatepidi mõõdetud ja uuritud. Arvatakse, et nende võimsa elujõu taga on taimetoitlus ja korrapärane treening. Adventistid ei joo ega suitseta. 

  • Jälgi kehamassiindeksi

Heas seisus kehamassiindeksiga (KMI) adventistidel (see tähendab, et neil on nende pikkusele sobiv kaal), kes on aktiivsed ja söövad liha väga harva, kui üldse, on madalam vererõhk ja kolesteroolitase ning vähem südamevereringkonna haigusi kui rasketel ameeriklastel, kelle KMI on kõrgem. 

  • Nagista pähkleid

Adventistid, kes söövad pähkleid vähemalt  viis korda nädalas, vähendavad riski jääda südamehaigustesse poole võrra ja elavad umbes kaks aastat kauem kui need, kes ei söö. Vähemalt neli suurt uuringut on kinnitanud, et pähklite söömine mõjutab nii tervist kui keskmist eluiga.

  • Säästa liha

Paljud adventistid on taimetoitlased. Uuringud näitavad, et puu- ja juurviljade ning täisteratoodete tarbimine näib kaitsvat eri tüüpi vähkide eest. Lihasõpradel soovitavad adventistid seda väikse portsjoniga kõrvalroana pakkuda. 

  • Õhtusta varakult

«Söö hommikusööki nagu kuningas, lõunat nagu prints ja õhtusööki nagu kerjus,» olevat soovitanud Ameerika toitumisspetsialist Adelle Davis — see seisukoht peegeldub ka adventistide toitumises. Kerge õhtusöök varasel õhtutunnil  ennetab keha üleujutamist kaloritega päeva ebaaktiivsel ajal. See näib soodustavat paremat und ja madalamat KMI-d.

  • Krõmpsi taimi

«Tasakaalustatud toitumine» adventistide moodi tähendab pähkleid, puu- ja kaunvilju, kuid vähest suhkrut, soola ja rafineeritud teravilja.  Uuringud on näidanud, et mittesuitsetavatel adventistidel, kes sõid päeva jooksul puuvilja kaks korda või rohkem, esines kopsuvähk umbes 70% harvem kui mittesuitsetajatel, kes sõid vilju vaid kuni kaks korda nädalas. Adventistidel, kes sõid herneid ja ube kolm korda nädalas, esines 30–40% vähem käärsoolevähki. Need adventistidest naised, kes sõid tomateid vähemalt kolm–neli korda nädalas, vähendasid munasarjavähi tõenäosust 70 protsenti võrreldes nendega, kes sõid tomateid harvemini. Näib, et tomatite söömine mõjub hästi ka meeste eesnäärme vähi korral. 

  • Joo vett

Meestel, kes jõid  5 või 6 klaasi vett päevas, oli oluliselt väiksem risk —60–70%— saada surmaga lõppev südameinfarkt, võrreldes nendega, kes jõid märksa vähem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles