Nippe, kuidas hooldada kuivi ja karedaid küünarnukke

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Svetlana Mandrikova / PantherMedia / Scanpix

Küünarnukk on selline kehaosa, mis hakkab silma vaid siis, kui sellega on midagi lahti. Talvisel ajal on aga raske vältida küünarnukkide kuivaks ja kõvaks tõmbumist.

Kuna küünarnukkide peal olev nahk peab sarnaselt põlvedele ja sõrmenukkidele väga palju venima, erineb selle naha tekstuur oluliselt ülejäänud nahast. Küünarnukid peavad olema väga vastupidavad, sest me kasutame käsi kogu aeg ja nii saab nahk neil palju muljuda. Me lööme käsi ära, hõõrume neid teiste pindade vastu ja toetame neile oma ülakeha raskuse. Seetõttu võib juhtuda, et nahk läheb küünarliigestel muhklikuks ja tumedaks. Greatist jagab mõned nipid, mida selle vastu teha.

  • Ära kratsi, hõõru ega noki oma küünarnukkidel ketendavat nahka. Sügamine teeb olukorra veel palju hullemaks. Lisaks võivad nahka ärritada päikesekiirgus, karme kemikaale sisaldavad pesupesemisvahendid, koorija, käte vahatamine ning liiga kuuma duši all käimine. Kõige kergemini lähevad küünarnukid koledaks neil, kes istuvad palju laua taga ja toetavad käsi lauale.
  • Kui küünarnukkidel on muhud ja nahk silmnähtavalt ketendab, mine nahaarsti juurde. Juhul, kui tegu on psoriaasi või ekseemiga, mis mõlemad võivad välja lüüa nii küünarnukkidel kui põlvedel, siis võid iseravimisega oma nahale veel rohkem liiga teha. Arst selgitab välja, milles on asi ja kuidas probleemi kõige paremini leevendada saab.
Psoriaas.
Psoriaas. Foto: Christine Langer-Püschel / PantherMedia / Scanpix
  • Niisuta keratolüütilise kreemiga. Nahapiimad ja kreemid, mis sisaldavad piimhapet, salitsüülhapet ja karbamiidi, eemaldavad lahtise naha ja niisutavad nahka sügavuti. Selleks pead aga kindel olema, et sul ei oleks psoriaasi või ekseemi, mida see kreem võimendaks.
  • Turguta oma käsi pesus käies. Esiteks koori õrnalt küünarnukkidel olevat nahka, seejärel kanna sinna paksu rasvast kreemi (shea-või, kooskos- või oliiviõli) ning lõpetuseks ka päikesekaitsekreemi, kui on suvine aeg.
  • Kasuta koduseid vahendeid. Kui sulle meeldib ise oma ravisegusid kokku segada, siis võid küünarnukkide nahka teha pehmemaks nii avokaadoõli, kookosõli kui oliiviõliga. Sidrunimahla ei maksa aga selleks kasutada, sest see teeb naha väga hellaks. Talvel tasub käte kaitseks kanda karvase ja torkiva kampsuni all pehmet puuvilla, juua palju vett, olla vähem kuuma duši all ja vältida lõhnastatud nahahooldustooteid.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles