Kas sa oled pegan?

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Enne kui me saame teada, mida süüa ja mis on rangelt keelatud, kui oled pegan, teeme selgeks, mida kujutab endast üldse peganlus. 

Kui sa need kaks kõla järgi kokku paneksid, oleks sul õigus, pegan on «paleo» ja «vegani» vaimne laps, kuigi seda on väga raske harrastada, kirjutab Delish. 

Pealtnäha käivad paleo toitumise ja veganluse põhimõtted üksteisele risti vastu — esimene ülistab liharaskeid eineid, teine aga keelab igasugused loomsed produktid. Kuid siis on veel kuldne kesktee, nagu selgitab peganluse isa, dr Mark Hyman. Ja selleks kuldseks keskteeks on «tõeline värske toit oma loomulikus olekus, töötlemata koostisaineteta, rafineeritud süsivesikuteta ja lisanditeta.» Jah, see tähendab, et liha on OK, kui seda süüakse säästlikult ja ta on lahja ning rohumaal kasvanud.  

2015. aastal rääkis Hyman Redbook'ile: «Kui see on õigesti kavandatud, siis võivad nii paleo- kui vegan-toitumine tuua tervisele kasu, näiteks alandada kaalu ja kolesterooli ning pöörata diabeeti tagasi.»

Kui see on midagi, mis kõlab sinu kõrvadele kui muusika ja millega sa võiksid toime tulla, siis siin on nimekiri, mida range peganluse puhul võib ja mida mitte.

Toidud, mida alati süüa: 

.
. Foto: Oksana Ariskina / PantherMedia / Oksana Ariskina

Taimed:

Kõik, mille glükeemiline indeks on 55 ja 69 vahel. Dr Hyman soovitusel võiks 75 protsenti toidust koosneda taimedest nagu bambusevõrsed, lehtkapsas, sinep, naeris, rooskapsad, lillkapsad, brokoli, tomatid, piprad, baklažaan, porrud, seened;

Puuviljad (samasugune glükeemiline indeks nagu üleval): õunad, kirsid, tumedad marjad, tsitrusviljad, pirnid, mangod, ananass. 

Oomega-3 rasvad: pähklid, avokaadod, oliiviõli

Toidud, mida mõnikord süüa:

Foto: Natalya Danko / PantherMedia / Natalya Danko

Liha (ainult kui see on jätkusuutlikult toodetud ja rohumaal kasvanud): veis, kalkun, kana, lõhe, munad

Kaunviljad: Ube, iseäranis, võib süüa mõnikord, kuna nad on hea kiudaine- ja valguallikas.

Looduslikud suhkrud: vahtrasiirup, kookossuhkur, mesi, datlid, vanilje. 

Toidud, mida mitte kunagi süüa:

Foto: Ingrid Balabanova / PantherMedia / Ingrid Balabanova

Piimatooted

Tärkliserikkad köögiviljad: maguskartulid, kõrvits

Gluteen, kaasa arvatud täistera ja alternatiivid

Soja

Enamik taimeõlisid: rapsiõli, päevalilleõli, maisiõli, sojaõli

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles