6 nõuannet, kuidas valmistada suussulav ahjupraad

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaan Heinmaa

Mahlane ja maitsev ahjupraad on iga eesti jõululaua krooniks. Kuidas aga valmistada ahjupraadi, mis viiks keele alla ja sulaks suus? Rakvere tootekategooria juht Heli Sepp jagab oma kuut olulisimat nõuannet.

Klassikaline ahjupraad valmistatakse enamasti sea tagaosa lihastest. Maitsva ahjuprae saab ka seakaelakarbonaadist, kamaraga ja pekiga seavälisfileest või seakarreest, seaabatükist ning kamaraga või kamarata peekonist. Küpsetamiseks kasutatakse ka kondiga tagaosa või abatüki 5 cm paksuseid lõike.

Oluline on mõista ka seda, et enne kuumtöötlemist peaks liha seisma umbes tunni toasoojas, et ahju pannes ei toimuks suurt temperatuurimuutust ja praad hästi pruunistuks. Liha võib soovi korral enne kuumtöötlemist hoida külmkapis meelepärases marinaadis umbes üks ööpäev.

Tee ruudukujulised sisselõiked

Kui küpsetad seapraadi koos kamaraga, on mõistlik teha sellesse ruudukujulised sisselõiked, kuna nii lihtsustad hilisemat lahtilõikamist, samuti saab roog nägusama välimuse. Kamaraga seapraetükist praad jääb mahlasem ja ahjus krõbedaks küpsenud kamar annab kindalasti traditsioonilisele ahjupraele veelgi väärtust juurde.

Vormi lihatükk

Et praad oleks ühtlasema kujuga, tuleks lihatükk vormida. Nööriga sidudes või singivõrgus küpsetades saab praad ühtaegu efektsem ja ka kompaktsem. Maitsestatud praetüki saab enne ahju panekut vormida ka tugevasti fooliumisse keerates.

Lõika lahti ahjuprae otstes olevad kinnitused

Kui ahjuprae ümber on võrk, siis tuleks kõigepealt lahti lõigata ahjuprae otstes olevad kinnitused ja seejärel praevõrk pikisuunas (vajadusel mitmest kohast). Pärast seda eemaldage ettevaatlikult kogu võrk. Otsad võib ka varem lahti lõigata, et võrk küpsemise ajal liha külge tugevalt kinni ei jääks ega liiga pingul ei oleks.

Piki tailiha põnevate täiendustega

Praele maitse ja mahlakuse lisamiseks võib tailiha pikkida seapeki-, suitsupeekoni-, porgandi-, selleriribadega, küüslauguküüntega, kuivatatud mustade ploomidega vms. Vürtsid, maitsetaimed ja köögiviljad aitavad prae veelgi pidulikumaks ja maitsvamaks muuta. Samas tasub jälgida, et maitseained ei varjutaks lihatoidu loomulikku maitset, vaid tooksid lihale omase maitse paremini esile ja annaksid juurde soovitud maitsevarjundi.

Langeta temperatuuri

Praad asetatakse ahjupanni või –plaadiga eelkuumutatud ahju ja kõigepealt pruunistatakse 250 °C juures 10 minutit või kuni pruuni kooriku tekkimiseni. Seejärel alandatakse temperatuur 120 °C-ni, lisatakse pannile puljongit või vett, millele võib lisada soovi korral punast või valget veini ja küpsetatakse liha lõplikult valmis. Ahjusoleku ajal võiks valada liha iga 10-15 minuti järel üle praeleeme või spetsiaalselt selleks valmistatud kastmega.

Küpseta liha küpsetuskotis

Küpsetades liha küpsetuskotis saad tulemuseks mahlase ja pehme liha. Maitsestatud liha võib panna küpsetuskotti koos köögiviljadega ning lõigata koti ülaossa ava, et liigne niiskus välja pääseks. Seejärel asetada liha ahjupannile ning küpsetada 175–200 °C juures valmis. Kotti kogunenud leemest võib valmistada maitsva kastme. Kauplustes on müügil fooliumist küpsetuskarbis praed, mida on väga mugav ja lihtne valmistada. Enne küpsetamist tuleb eemaldada kartongist ümbris, torgata pealmisesse kilesse kahvliga mõned augud ja küpsetada eelkuumutatud ahjus ~180 °C juures fooliumkarbis arvestusega ~90 min 1 kg liha kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles