Sul on päevad, aga tahaksid trenni teha? Need on menstruatsiooni ajal parimad treeningud

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Päevade ajal treenimine võib tunduda suurima piinana, aga ekspertide sõnul on see hea nii su vaimsele kui ka füüsilisele tervisele.

«Liigutamine aitab kaasa hapniku transportimisele ja võib leevendada krampe. Harjutused vallandavad endorfiine, mis aitavad valuga paremini toime tulla,» ütleb meditsiinidoktor Jessica Shepherd.

Õiged treeningud menstruatsiooni korral võivad olla abiks väsimuse, peavalude, ärevuse, krampide, unepuuduse ja depressiooni vastu võitlemisel, aidates kehal toota õnnehormoone. 

1. Kardiotreening

Pole oluline, kas armastad jooksmist, rattaga sõitmist või poksimist, kardiovaskulaarsed treeningud aitavad parandada verevarustust ja suurendada energiatulva kehas, kui tunned end väsinuna. Küll aga võib päevade ajal väga aktiivne treenimine osutuda keeruliseks. Kui tunned, et seedesüsteem ei võimalda päevade ajal tavapäraselt joosta, soovitab personaaltreener Sia Cooper selle asemel hoopis jooksulindil rahulikult ja mõtestatult kõndida. 

2. Venitusharjutused

Fitnessinstruktor Cassey Ho räägib, et kui menstruatsioon hakkab liiga tegema, haarab ta tavaliselt joogamati ja asub tegema Pilatese harjutusi. «Kõik, mis avab puusi ja aitab verel ringi käia on suureks abiks,» sõnab ta ja lisab, «näiteks libilika-, koera- või lapsepoos».

3. Proovi midagi uut

Uuringud on näidanud, et ujumisele, tantsimisele ja joogale iseloomulik keskendumisvõime ja teadvelolek aitavad suurendada endorfiinide tulva, mis omakorda aitab leevendada valu. Nii et kui sa pole ammu tantsutrennis või ujumas käinud, oleks just nüüd hea aeg seda proovida.

4. Jõutreening

«Mõnikord ei soovitata menstruatsiooni esimeste päevade jooksul raskuste tõstmist, sest lihaste pingutamine võib veepuuduse hullemaks muuta,» ütleb personaaltreeningute spetsialist Elliott Upton. Seega, kui tunned esimestel päevadel puhitustunnet, on hea jõutrenn alguses vahele jätta. 

Küll aga ei tasu trennist pikalt eemale jääda, sest jõutreening on nii vaimselt kui füüsiliselt väga kasulik. Kõige olulisem on pöörata tähelepanu oma energiatasemele. Kui tunned end uimasena, ei ole mõtet raskusi tõstma minna.

Kõige olulisem - kuula oma keha

Isegi kui tunned menstruatsiooni ajal, et ei taha oma tavapärast treeningrutiini rikkuda, on kõige olulisem kuulata oma keha, sest võib juhtuda, et temal on teine plaan.

«Kui tunned valu, võta rahulikumalt ja peatu,» ütleb naistearst Diana Ramos. «Kiirkõnni tegemine mõned minutid päevas loeb samuti. Kui on mõned harjutused, mida naudid, proovi jätkata nende tegemist realistlike ootustega,» soovitab ta.

Allikas: Greatist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles