Uueks toidupiirkonnaks on Vana-Võromaa!

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: UMA MEKK

Maaeluministeeriumi korraldatud 2019. aasta toidupiirkonna konkursi võitjaks valiti nelja kandidaadi seast Vana-Võromaa ja Uma Mekk. Aasta toidupiirkonda valitakse, et aidata tutvustada kohalikku toitu ja toidukultuuri.

Kohaliku toidu tutvustamiseks valib Maaeluministeerium alates 2016. aastast Eesti toidupiirkonda, kus toodetud toidule ja toidukultuurile pööratakse aasta jooksul suuremat tähelepanu. Seni on auväärset tiitlit kandnud Hiiumaa, Peipsimaa ja Pärnu.

2019. aasta Eesti toidupiirkonna konkurss kuulutati välja oktoobris, kuhu laekus neli taotlust. Sedapuhku otsustas toidu- ja turismivaldkonna ekspertidest koosnev komisjon  Vana-Võromaa kasuks.

Maaeluministeeriumi Eesti toidu programmi projektijuht Kadi Raudsepp ütles, et sellele piirkonnale «tõi tiitli pikaajaline töö kohaliku toidu väärtustamise ja arendamise vallas ning  brändi Uma Mekk ülesehitamine. Võrumaa on loonud väga hea pinnase selleks, et kohalik toit oleks au sees ka pärast maitsete aasta lõppu.» Ta lisas, et Uma Meki tooted on unikaalsed ja tekitavad kõneainet, ning avastamisrõõmu on palju.

Maitsete aasta tiitel antakse üle 2019. aasta mai esimestel päevadel, mistõttu maitsete aastaga saab seostada üritusi, mida korraldatakse 2019. aasta maist kuni 2020. aasta mai alguseni. Koos tiitliga antakse toidupiirkonnale üle ka 1,5 meetri pikkune kahvel. «Toidupiirkonnaks valimine aitab tutvustada kohaliku toidu eripära ning tuua piirkonnale rohkem tähelepanu,» ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

Toidukuu on osa müügiedenduskavast «Eesti toit 2015–2020», mille alla kuulub Eesti toidu kuu, Eesti toidutee, aasta toidupiirkonna valimine ja avatud toidutööstuste nädal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles