Need toidud vähendavad rohekae riski

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Rohekae ehk glaukoom ei hüüa tulles, kuid on hallkae järel suurim pimedaks jäämise põhjus. Õnneks on leitud, et mõned toidud aitavad seda riski vähendada. Parem alusta juba täna!

Uuemad uurimused näitavad, et paljud looduslikud ained võivad olla rohekae ennetamises kasulikud. Eelkõige vähendavad need silma siserõhku, parandavad verevarustust ja vähendavad oksüdatiivset stressi, mille nigelad näitajad on iseloomulikud glaukoomipatsientidele, vahendab GreenMedInfo. 

Ajakirjas The American Journal of Ophtalmology avaldatud NIH-uuringu kohaselt oli nende naiste glaukoomirisk 79% väiksem, kes tarbisid kolm ja rohkem portsjonit puuvilja ja puuviljamahla päevas, kui nendel, kes tarbisid vaid ühe portsjoni. Muidugi pole kõik puu- ja juurviljad ühtmoodi kasulikud. Kõige tõhusam valik on alfa-karotenoidi- ning A- ja C-vitamiinirikkad puu- ja juurviljad. 

  • Lehtkapsad
Foto: Pexels

NIH-uuringu kohaselt aitab juba ühe lehtkapsa portsjoni söömine nädalas vähendada glaukoomiriski 57 protsenti. Harvardi Avaliku Tervise Kooli uuring näitas, et lehtkapsaste glaukoomivastane jõud peitub nende kõrges nitraadisisalduses. Rohelistes viljades pesitsevad nitraadid on lämmastikoksiidi eellased, mis soodustavad vereringet.

  • Roheline tee, kakao ja punane vein 
Foto: Maria Tyutina/ Pexels

Uus metaanalüüs näitab, et flavonoididel on paljulubav osa glaukoomi- ja kõrge silmarõhuga patsientide nägemise parandamises ning nägemisvälja kaotuse progresseerumise aeglustamises. 

Flavonoidid on taimedest leitud polüfenooli koostisosad, millel on glaukoomipatsientidele neurokaitsvad ja antioksüdatiivsed omadused. Kõige flavonoidirikkamad toiduained on roheline tee, punane vein ja kakao.   

  • Goji marjad​

Värskes loomkatses leiti, et ​goji ehk hariliku taralõnga marjad (Lycium barbarum L.) peatasid glaukoomiga kaasnevat võrkkesta retinaalsete ganglionaarsete rakkude (RGC) kaotust ja võrkkesta neurodegeneratsiooni. Need omadused ei sõltunud aga silma siserõhust. Seega soodustas goji RGC-de ellujäämist, vaatamata suurenenud silma siserõhule. Goji-ekstraktiga toidetud loomad pääsesid peaaegu täielikult rõhutõusust tingitud RGC-de kaotusest.

  • Mustsõstrad
Foto: Artur Wojteczek / PantherMedia / Artur Wojteczek

Juhuvalikul põhinev, platseeboga kontrollitud ja kahekordselt maskeeritud 24 kuud kestnud katse näitas, et mustsõstra antotsüaniinid aeglustasid nägemisvälja kahjustumist. Arvatakse, et mustsõstrad aitavad normaliseerida silma vereringet.

  • Baklažaan
Foto: Markus Mainka / PantherMedia / Markus Mainka

Meessoost vabatahtlikel, kel paluti süüa 10 grammi baklažaani (Solanum melongena L.), leiti, et munataim vähendas silma siserõhku 25 %, millest järeldatakse, et ka pommu võib glaukoomipatsientidele kasulikult mõjuda.

  • Looduslik lõhe ja rasvased külmaveekalad
Foto: Karol Czinege / PantherMedia / Karol Czinege

Briti teadlased leidsid, et glaukoomipatsientidel oli võrreldes nende tervete õdede ja vendadega madalam eikosapentaeenhappe (EPA) ja dokosaheksaeenhappe (DHA) rasvhapete ning oomega-3-polüküllastumata rasvhapete tase.

Head EPA- ja DHA-allikad on looduslik lõhe ja muudki rasvased külmaveekalad, näiteks sardiinid, makrell, heeringas ja tuunikala. 

  • Apelsinid ja virsikud
Foto: Pexels

Naised, kes NIH-uurimuses tarbisid üle kahe portsjoni värskeid apelsine või virsikuid nädalas, vähendasid glaukoomi saamise riski. Apelsinide söömise puhul oli see protsent 82 ja virsikutega 70 protsenti.

Rõhk on aga just värskel puuviljal. Apelsinimahla joomine näiteks ei toonud sama häid tulemusi isegi mitte siis, kui seda joodi iga päev. Samamoodi on lugu virsikutega — kasu on värsketest, mitte konservvirsikutest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles