Piiskop Philippe Jourdanile maitseb Eesti verivorst

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühadelauas: laua otsas istub piiskop Philippe Jourdan, tema kõrval Juta ja Indrek Petersoo, esiplaanil lapsed Helena ja Jürgen.
Pühadelauas: laua otsas istub piiskop Philippe Jourdan, tema kõrval Juta ja Indrek Petersoo, esiplaanil lapsed Helena ja Jürgen. Foto: Mihkel Maripuu

Millise söömaajaga Eesti katoliiklased jõule tähistavad? Juta ja Indrek Petersoo ühes laste ning piiskop Philippe Jourdaniga kutsusid Arteri külla ja näitasid ette, et ka nende peolaua peategelased on pühadeklassikasse kuuluvad seapraad, verivorst ja hapukapsas.

«Oo, Bûche de Noël! Justkui mu kodumaal,» ütleb Eesti katoliku kiriku piiskop Philippe Jourdan ehk isa Philippe, kui laual jõuluhalgu silmab. See puuhalukujuline pühadeküpsetis on populaarseim jõulumagustoit kogu Prantsusmaal ja seda söödi ka tema lapsepõlvekodus Labatuti külakeses Gaskoonia-Baskimaa piiril. Külluslik tort sarnaneb meie rullbiskviidiga ning sealse kombe kohaselt katab seda võist ja šokolaadist võõp.

Oleme söögitoas, kus meie võõrustaja, isa Philippe’i pikaaegne perekonnasõber Juta Petersoo ehib jõuluhalgu tillukeste punaste seene- ja marjakaunistustega. See peaks välja nägema nagu väike Prantsuse mets. «Seened kuuluvad asja juurde, nagu ka see, et biskviiditainasse käib lisaks munale, jahule ja suhkrule tingimata maisi- või kartulitärklis. See annab kohevust ja elastsust,» selgitab Juta, kes on muu hulgas töötanud katoliku kiriku ja apostelliku administratuuri kantseleis ning aidanud piiskoppi paavst Franciscuse visiidi korraldamisel.

Juta ja ka kogu ülejäänud Petersoode pere – spordikommentaatorist, kirjastajast ja jalgpallikooli juhist abikaasa Indrek Petersoo ning lapsed Helena ja Jürgen – on katoliiklased. Isa Philippe’iga ühendavad neid muu hulgas ühised lõbusad söömaajad, ning kui vaja, aitab toidukirglik pereema piiskoppi kokandustoimingutes. Nii ka nüüd, kui Arter katoliiklaste jõuluaegsest kombestikust ja menüüst aimu saada soovib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles