Michelle Obama: kuidas kõnetada rõivastega

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vägevad daamid omavahel: USA valitsev telekuninganna Oprah ja kogu riigi endine esileedi Michelle Obama.
Vägevad daamid omavahel: USA valitsev telekuninganna Oprah ja kogu riigi endine esileedi Michelle Obama. Foto: Ashlee Rezin/Ap

USA eelmine esileedi Michelle Obama suutis muuta oma välimuse sõnumiks enam kui ükski teine presidendi abikaasa selles mittemakstud riigiametis.

Tõsi, seda on korduvalt teinud ka president Donald Trumpi abikaasa, praegune esimene leedi Melania. Ent tema ruupor on olnud ülikallid riided, mida ta oma moekunstnikust nõustaja, prantslase Hervé Pierre'i abil Manhattani butiikidest valib. Maitsekad komplektid istuvad endisele modellile muidugi kui valatult ja Melania, kes esimese leedina võtab sõna harva, on neisse tihti oskuslikult peitnud ka oma abikaasa või teda ümbritsevate meediatormide kohta käivaid kommentaare.

Kes ei mäletaks «I don't care!» jakki, mida esileedi kandis, kui siirdus külastama Mehhiko piiril vanematest eraldatud latiino lapsimmigrante.

Seni ei ole küll päris selge, kas Melania, kes selle visiidiga astus oma abikaasa karmi immigrante tauniva retoorika vastu, saatis selge sõnumi just talle (sinu sõim mind ei huvita, mina lähen!) või – nagu Trumpi-vastane meedia kohe pasundas – kuulutas maailmale, et nende laste saatus ei lähe talle eriti korda. (Kui tegu oli teise sõnumiga, siis tekib küsimus, miks esileedi selle visiidi üldse ette võttis.)

Samasuguseid mitmetähenduslikke avaldusi on sloveenlanna oma rõivastega maailmale läkitanud veel. Aga alati laitmatult: pakkides need klantsfotodesse, kus ta ise seisab enamasti vaikiva kaunidusena.

Michelle Obama oli sootuks teistsugune. Vaikivana, juba enne kaameraklõpsu positsiooni tardununa teda piltidel sageli ei näe. Ta on ka hetkejäädvustustel alati elus: naeratab, suhtleb, räägib. Ei kõnele mitte ainult tema rõivaid, vaid kogu olek. Meeles on esileedi lahtiste õlgadega kleidid, mis näitasid tema tänu trennile vormi saanud õlgu. Jah, tema käsivarred olid lihastes, kuid mitte nii karmilt väljavoolitud nagu kunagi Madonnal kui erilisel trennihullul. Michelle'i õlad ja käsivarred pidid rõhutama – ja rõhutasid –, et need on saavutatud terve eluviisi abil. See oli teema, mille eestkõneleja ta kogu Valge Maja aja ju oli, alates juba oma kuulsa juurviljaaia loomisest presidendi residentsi maniküüritud muruväljakute äärde, millega soovis toonitada, kui oluline on Ameerika lastele värske, endakasvatatud toidu pakkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles