Moskvalanna õpetab: kuidas suhelda venelastega, kes hääletavad Putini poolt ja unistavad NSVLi taastamisest (7)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik/Scanpix

Ma käisin mitu aastat küünesalongis, kus suurel plasmaekraanil näidati Fellini ja Jarmuschi filme ning lõputult neid, kus mängis Meryl Streep. Minu jaoks oli see koht ehk üsna kallis. Kuid mulle meeldis, et ma ei istu kaks tundi lihtsalt niisama, ahmides küünetolmu.

Kui saabus SMS teatega, et salong suleti, ei suutnud ma kuidagi aru saada, miks pidi midagi sedavõrd head lihtsalt kaduma. Varsti võttis minuga ühendust meister, kelle juures ma kogu aeg olin käinud. Nüüd tegeles ta erapraktikaga.

«Miks salong kinni pandi?» küsisin ma.

«Materjalid läksid kriisi tõttu kallimaks, kliendid hakkasid raha kokku hoidma. Me ei jaksanud ruumide eest maksta. Aga omanik ei lasknud hinda alla.»

«Kahju.»

«Jah, aga teisest küljest on mul hea meel, et avasin erakabineti. Ma mõtlen nii, et kriis, see on hea aeg. Kriis sunnib meid tegutsema ja otsuseid vastu võtma. Minu kliendid on minu juurde tagasi tulnud, uusigi kaasa toonud. Varsti võtan endale õpilased. Kõik läheb hästi. Aga seejärel saab kriis otsa.»

«Ja millal see teie arvates lõpeb?»

«No ma ei tea. Aga mida teie mõtlete?»

Ma avasin juba suu, et midagi öelda. Kuid äkki taipasin, et suure teleriga salongil oli veel üks eripära – meistrid ja kliendid ei rääkinud omavahel. Ma ei teadnud selle tütarlapse kohta midagi peale selle, et ta on põhja poolt pärit ja kasvatab last. Äkki ma ütlen praegu midagi sanktsioonide või Krimmi kohta ja vestlus lõpeb kaklusega, mille käigus võetakse appi küüneviilid?

Ja siis ma vastasingi nii, nagu ma räägin oma vanaemaga, kes on kolmel korral Putini poolt hääletanud, ja korteriperemehega, kes unistab NSVLi taastamisest, riiklike kompaniide müügimeestega, ametnike ja sõjakate taksojuhtidega – kogu maailmaga väljaspool oma kööki: «Teate, ma arvan, et see on väga keeruline teema.»

Ja me noogutame teineteisele.

Minu pöörane FSB kallim
Minu pöörane FSB kallim Foto: Postimees Kirjastus

Tegemist oli katkendiga Olga Bešlei blogipostituste põhjal kokku pandud raamatust «Minu pöörane FSB kallim» Postimees Kirjastuselt.

Kommentaarid (7)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles