Toitumisnõustaja soovitab: õige ajavahemik, mil pärast trenni süüa tuleb

Teele Teder
, Toitumisnõustaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Manuel Findeis / PantherMedia / Scanpix

Trenni tasub teha läbimõeldult, nii on sellest kõige rohkem kasu. Seejuures ei tohi tähelepanuta jätta ka treeningjärgset toitumist. Mida ja millal peale treeningut süüa, õpetab FreshGO toitumisnõustaja Teele Teder.

Õigete toiduvalikutega peale trenni paraneb keha taastumine ning võime kasvatada lihast ja rakendada kasutusse talletatud keharasva, samuti väheneb treeningujärgne lihasvalu. Seepärast on eriti oluline trenni tehes pöörata tähelepanu ka oma toidulauale.

Treeningjärgselt vajame häid süsivesikuid ja kvaliteetset valku. Kõige parem aeg süsivesikute ja valkude imendumiseks on 45 minuti jooksul pärast treeningut.  Eelkõige tasub siis vältida rasvarikast toitu, sest  rasv aeglustab seedeprotsessi, siis aeglustub ka keha võime saada kätte vajaminevat valku ja süsivesikuid. Tihti näeme inimesi sellises olukorras valgujooke joomas. See pole ainus lahendus, kuid on hea, sest vedelat toitu on kergem seedida ning see kiirendab valgu ja süsivesikute kiiret jõudmist verre.

Hästi sobib aga vahepalaks ka näiteks kanafilee tomati ja kurgiga või tuunikala näkileivaga. Variante on muidugi palju rohkem.

Kui palju valku ja kui palju süsivesikuid tuleks siis süüa? Üldiselt soovitatakse süsivesikuid 0,8 g/1 kg kehakaalu kohta ja valku umbes 0,4 g/1 kg kehakaalu kohta.

Kindlasti joo ka vett. Taasta oma keha vedelikuvarusid nii treeningu ajal kui pärast treeningut.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles