3 moodust, kuidas paanikahooga toime tulla

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Scanpix

Siin on kolm tehnikat, mis appi võtta, kui sina ise või keegi tuttav peaks paanikahoogu kogema. 

1. Proovi diafragmaatilist hingamist

Psühholoog Danielle Forshee räägib, et paanikahoog tekitab kehas füsioloogilise stressi seisundi, sest aju usub, et kehal on vaja võtta kaitsehoiak. Sellepärast on üks tõhusamaid vahendeid paanikahooga võitlemiseks diafragmaatiline hingamine ehk nina kaudu sisse ja suu kaudu välja hingamine nii, et kõht liiguks. Selline hingamine saadab ajule signaali, et sa oled hoitud ja lõdvestunud, mis omakorda aitab sul rahuneda ja annab kehale märku, et kaitsehoiak ei ole enam vajalik.

2. Tegele oma mõtetega

Doktor Forshee sõnab, et paanikahoog on põhjustatud aju saadetud signaalist, et on põhjust karta. Selle asemel, et lasta negatiivsetel mõtetel võimust võtta, on oluline endale kinnitada vastupidist. Proovi endalt küsida, et mis siis, kui halvad asjad ei juhtugi. Samuti on abiks meenutamine, et iga paanikahoog lõppeb ja pead sellega lihtsalt toime tulema. 

3. Ära lase hirmul võimust võtta

Doktor Forshee sõnab, et inimesed, kes kannatavad paanikahoogude käes, kipuvad alateadlikult vältima kohti, inimesi, asju ja tegevusi, mida nad paanikahoogudega seostavad. Näiteks kui oled konkreetses restoranis paanikahoogu kogenud, võid hakata selle restorani külastamist vältima. Vältimisega tuleks aga teadlikult tegeleda, sest see suurendab hirmu paanikahoogude ees. Proovi rahulikult hirmu tekitavate situatsioonidega toime tulla, kuni neil olukordadel enam sinu üle võimu pole, soovitab PureWow.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles