Ida ehk Adi Schwalbe oli Eesti esimese Soome konsuli abikaasa. Schwalbed olid Hella Wuolijoe kõrval Soomes 20. sajandi algul kõige jõukamad eestlased. Nad kuulusid tihedalt Eesti Seltsi juurde. Proua Schwalbet on vahel nimetatud Helsingi eesti kogukonna «ristiemaks».

1918. aasta novembri lõpus, kui punased Narvast Eestisse tungisid, saadeti Schwalbede kaudu Stockholmi telegramme, et korraldada Inglise laevastiku saabumist. Poska nõudis välisdelegatsiooni aktiivsemat tegutsemist, et ärgitada liitlaste sekkumist. Viimaks jõudiski inglise laevastik Tallinna alla ja tekitas Eestis tõelise joovastuse. Kolm päeva hiljem, 15. detsembril, jõudis Schwalbede juurde Oskar Kallas, et käima lükata esimest ametlikku saatkonda.

Esimesed kuud töötas asjur Kallas konsul Schwalbe korteris Armfeltintie 14 (nüüdne Tšehhi saatkond), allkirjastades tähtsaid pabereid Ida ja Eduardi magamistoas pitsidega kaetud voodi kõrval. Ühel õhtul olevat perenaine manitsenud sisse astunud tuttavat: «Rääkige tasa, magamistoas puhkab Eesti Vabariigi tulevane suurmees dr Kallas». Sellest tõigast siis ka hilisem sõbralik nöök, et Oskar Kallas alustanud oma karjääri Schwalbe magamistoas.

Kommentaarid
Copy