Viis lihtsat viisi, mis aitavad sul toime tulla igapäevase ärevusega

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kui sa koged ärevust, siis võib mõnikord osutuda isegi «päeva üleelamine» keeruliseks ülesandeks. Ja kuna pühad on juba nurga taga, siis tunneb mõni inimene eriti survet käituda või tunda mingit kindlat moodi. Mis iganes sinus ärevust tekitab, meie jagame mõned lihtsalt viisid sellega toimetulekuks.

Lisaks piisavale puhkusele, unele ja tasakaalustatud dieedile, on veel mõned viisid, mis aitavad sul ärevusega toime tulla.

1. Leia aega kellegagi rääkimiseks

Psühholoogiga rääkimine võib aidata sul vabaneda mõnest suuremast murest, mis sind päevast päeva saadavad. Sind võib aidata, kui lubad endal jagada neid hirme usaldusväärse inimesega.

Igasuguse ärevuse puhul on oluline otsida abi. Kui ärevus hakkab segama igapäevast elu – sinu suhteid, tööd, võimet tulla igapäevaste kohustustega toime, siis on viimane aeg kellegi poole pöörduda.

Kui sul puudub võimalus professionaali poole pöörduda, siis soovitatakse rääkida ka oma perekonna või sõpradega. Muredest rääkimine aitab ärevust vähendada, sest nagu ütleb ka vanasõna, on jagatud mure pool muret.

2. Planeeri endale «muretsemise aeg»

Luba endale, et paned praegu mured kõrvale ja tuled nende juurde hiljem tagasi, selleks ettenähtud ajal. See aeg ei tohiks olla vahetult enne magama minekut, sest siis ei pruugi tulla hea uni. Kui leiad viisi, mis lubab sul muredele keskenduda kindlal ajal, siis võib see mure suurust vähendada.

3. Mine sellisesse kohta või sellise inimese juurde, kus tunned end rahulikult ja turvaliselt

Kui sa ei saa reaalses elus seda kohta või inimest külastada, siis tee seda oma mõtetes. Meenuta aega, kui sa tundsid ennast erakordselt turvaliselt ja mugavalt. Proovi äratada need tunded ellu, samal ajal, kui sa kujutad seda situatsiooni oma peas ette.

4. Koosta nimekiri headest mõtetest

Proovi ärevad ja halvad mõtted asendada positiivsete ja heade mõtetega. Need peaksid olema suunatud sinule isiklikult ja aitama sul lõõgastuda. Sa võid öelda endale näiteks selliseid asju nagu «Ma saan sellest jagu, täpselt nagu ma olen varem seljatanud teised rasked asjad» või «See on lihtsalt üks päev paljudest.»

5. Juhi oma mõtted kõrvale

Kuula lõõgastavat muusikat või vaata mõnda naljakat filmi/seriaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles