Retseptisoovitus: tervislik kõrvitsapesto

Kadri Raig
, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig tunnistab, et tema vaieldamatuks lemmikuks on hokkaido kõrvits, mis oma mõnusale maitsele lisaks on  ka korraliku valgusisaldusega. Tänases pestos on kasutusel küll üks teine minikõrvits, aga sellegi maitse on suurepärane ning lisaks on sel imeline oranžikas värv!

Pesto ise ei ole tavapärase basiilikupestoga kuigivõrd sarnane, sest ühtki ürti siin kasutatud ei ole ning ka õli kogus on minimaalne. Küll aga on sarnaselt tavalisele pestole siin esindatud juust ning piiniaseemnete asemel kasutusel hoopis röstitud kõrvitsaseemned, sest no kui juba kõrvitsa peale minna, siis täiega. Õli ei ole minu arvates tarvis siia rohkem lisada, sest kõrvits on juba iseenesest mõnusalt mahlane, aga loomulikult võid soovi korral rohkem õli kasutada.

Kui see pestolaadne toit valmis saab, siis kasutada võib seda igal pool – röstsaia peal, pitsakattena, lihtsalt niisama lusikaga otse purgist süües või pastakastmena. Igal juhul on see väga väärt proovimist!

Foto: Kadri Raig

Vaja läheb:

  • 300 g kõrvitsat (väiksemad kipuvad tugevama maitsega olema)
  • 50 g parmesani või mõnd muud kõvemat juustu
  • 50 g kõrvitsaseemneid
  • Pisut sidrunimahla
  • Soola
  • Sutsu head oliiviõli

Eelkuumuta ahi 200 kraadini.

Lõika kõrvits koos koorega sektoriteks, eemalda seemned, piserda kergelt oliiviõliga ning küpseta ahjus seni, kuni viljaliha pehme on. Sellega läheb umbes pool tundi, aga kontrolli igaks juhuks juba 20 minuti pealt. Umbes minutit enne kõrvitsa valmimist viska ahjuplaadile röstimiseks ka seemned.

Samal ajal riivi juust peene riiviga.

Kui kõrvits röstitud, siis lase sel pisut jahtuda ning seejärel eemalda viljaliha lusika abil - see peaks üsna kergesti õnnestuma.

Lase kõrvitsal jahtuda toatemperatuurini, seejärel tõsta see ühte kaussi koos röstitud seemnetega ning surista saumikseri abil ühtlaseks.

Sega juurde juust ning maitsesta vajadusel soolaga.

Serveeri millega soovid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles