Kas teadsid? Põhjus, miks kipume talvisel ajal rohkem alkoholi jooma

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mykola Lunov / Panthermedia / Scanpix

Hiljuti läbi viidud uuring tõestas seost hooajalisuse ja alkoholi joomise vahel.

Hepatology journalis avaldatud uuring väidab, et meie alkoholi tarbimise harjumused sõltuvad suures osas hooajast, kirjutab Stylist.

Tuginedes 193 riigist kogutud andmetele, võib öelda, et külma kliimaga riikides tarvitatakse rohkem alkoholi ja inimestel esineb ka rohkem maksahaigusi. 

Doktor Raman Bataller selgitab, et uuringutulemused ei tule üllatusena. «Seda on juba aastakümneid eeldatud, aga keegi ei olnud seda veel teaduslikult tõestanud,» sõnab ta.

Teaduslik põhjendus on väga lihtne: alkohol annab sooja. Alkohol laiendab veresooni, kiirendades meie vereringet. See on ka põhjus, miks tunneme juues kerget õhetust. 

Kõige rohkem alkoholi juuakse Valgevenes, kus novembrist kuni veebruarini võib päikest märgata väga harva. Keskmine Valgevene elanik tarbib 17,5 liitrit alkoholi aastas. Vähest päikesevalgust ja külmemaid temperatuure seostatakse depressiooniga, mis omakorda suurendab joomist.

Oluline on meeles pidada, et alkoholi tuleks siiski tarbida mõõdukalt ja sooja saamiseks pigem kallite inimeste seltsis aega veeta. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles