Samovarist soolavõiteeni: 9 erinevat viisi, kuidas maailmas teed juuakse

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Kellele ei meeldiks tassike teed – eriti, kui väljas puhuvad sügistuuled. Aga teadupoolest on mitu «õiget» viisi, kuidas teed manustada ning maailmas tehakse seda väga erinevalt.

Siin on mõned unikaalsed viisid, kuidas maailmas teed juuakse.

Pärastlõunatee (Suurbritannia)

Traditsiooniline Inglise teeaeg tuleb koos kaaslastega – liha-, kala- ja munaroogadega. Algselt oli tegemist toidukorraga, mida pakuti tehasetöölistele päeva lõpus, umbes kell viis pärastlõunal. Võrdluseks on pärastlõunatee siiski reserveeritud kõrgseltskonnale.

Jäätee (USA)

Ameerika palavad suved on pannud ameeriklasi jääteed armastama ja seda eriti lõunaosariikides. Muidugi on tee väga suhkrurohke!

Samovarid (Venemaa)

Venemaa moodi tee joomine ei saa toimuda ilma samovarita.

Koicha ja usucha (Jaapan)

Üks populaarsemaid Jaapani teetseremooniaid kannab nime chado (tlk tee viis). See kestab mitu tundi, kaasas käib kerge toidukord ning selle lõpus pakutakse koicha’t (tummine tee) ja usucha’t (kergem tee).

Münditee (Maroko)

Marokos on väga ebaviisakas ära öelda, kui sulle teed pakutakse. Münditee on roheline tee koos piparmündiga, magustatud suhkruga ning see valatakse klaasidesse kõrge kaarega, et tekiks parasjagu vahtu.

Soolavõitee (Tiibet)

Po Cha või soolavõitee on jook, mida valmistatakse jakivõist, piimast, mustast teest, soolast ja suhkrust.

Masala chai (India)

Üks populaarsemaid India tee variante on Masala chai ehk vürtsitee – piim, suhkur, segatud vürtsidega nagu kardemon, pipar, nelk ja kaneel.

Kolmekihiline tee (Malaisia)

Kõigepealt valatakse valge suhkru kuubikutele teed, kuubikud hakkavad seejärel aeglaselt sulama. Seejärel lisatakse koor. Ongi kolm kihti: suhkur, tee, koor.

Roheline tee (Hiina)

Üks Hiina kõige armastatumaid teevariante. Rohelist teed juuakse nii igapäevaselt kui tähtsamate sündmuste puhul. Seda serveeritakse pärast toidukordi ning tänu oma tervislikkusele on see populaarne terves maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles