Personaaltreeneri retseptisoovitus: veise-köögivilja tšilli, mis viib keele alla

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veise-köögivilja tšilli.
Veise-köögivilja tšilli. Foto: Rakvere

Tallinna Ülikooli doktorantuuris õppiv personaaltreener ja Rakvere saadik Siim Kelner soovitab inimestel toitumise puhul keskenduda tasakaalule. «Äärmuslikke dieete pidades või mõnda toiduainegruppi välja lülitades, ei jõua tegelikult väga kaugele,» kinnitas ta.

Kelner pani inimestele südamele ka seda, et tegelikult ei tee ükski toiduaine paksuks. Mitte ükski! Isegi mitte suhkur. «Võti on selles, et kõike tuleb tarbida mõõdukalt. Tihtipeale kipume aga liialdama – nii suhkru kui ka rasvaste toitudega. Toitumises on vaja leida tasakaal,» avaldas Kelner lihtsa tõe.

Selleks, et ei tekiks ootamatuid isusid, soovitab Kelner jälgida lihtsat taldrikureeglit – vähemalt pool sellest võiks olla köögivili, veerand valku ja veerand teravili. «Tooraine puhul võiks eelistada võimalikult puhtaid valikuid –  liha, kala, kartul, riis, köögivili. Ideaalis võiks kõik toidukorrad ise valmistada, sest siis tead täpselt, mis sinna sisse läheb,» lisas ta.

Siim Kelneri enda viimase aja üheks lemmikuks on osutunud veise-köögivilja tšilli, kus kõik on parajalt tasakaalus. Kui soovid seda retsepti proovida, siis toimeta järgmiselt:

Veise-köögivilja tšilli,  3-4 portsjonit

Koostisosad:

  • 240 g valgurikast lihaveise hakkliha
  • 1 sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 sellerivars
  • 1 paprika
  • 200 g kooritud ja seemnetest puhastatud kõrvitsat
  • 400 g konserveeritud tomatikastmes ube
  • 400g tomatipüreed või konserveeritud tükeldatud tomateid
  • pisut tšillihelbeid või Cayenne’i pipart
  • 1 tl kuivatatud punet
  • 1 tl paprikapulbrit soola-pipart oliiviõli
  • Serveerimiseks keedetud täisterariisi

Kuumuta keskmise kuumusega pannil pannil õli sees hakitud sibulat, küüslauku ja sellerit 5 minuti jooksul, kuni need on pisut pehmenenud. Tõsta kuumust ja lisa hakkliha ning pruunista mõne minuti jooksul. Lisa tükeldatud paprika, kõrvits ning maitseained ja sega kuumutades veel minuti jagu. Nüüd lisa sekka tomatipüree ja oad ning vajadusel pisut vett.Lase madalamal kuumusel u 15-20 minutit podiseda, kuni kõrvits on pehmenenud. Kui segu kipub kuivaks jääma, lisa veidi vett. Maitsesta ja serveeri keedetud täisterariisi ja hakitud peterselliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles