See pealtnäha süütu harjumus on tegelikult ohtlike tagajärgedega

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Alkoholi tarvitamine on paljudele vaba aja veetmisega kaasas käiv nähtus. Klaas või paar veini või õlut on kaaslane, kellega ollakse harjunud õhtul jagama oma muresid ning mis justkui aitab leevendada halba enesetunnet.

Nõnda aja veetmine tundub pealtnäha süütu, sest purju ennast ju ei jooda, kuid pikas perspektiivis võib just siit alguse saada hulk tervisehädasid. Alkoholi abil enesetunde parandamine on paljudele harjumuspärane, see on lihtne ja tulemus saavutatakse kiiresti. Tipsutamisel on meedias ju lausa positiivne kuvand – kõik me oleme sadu kordi näinud televiisoris situatsiooni, kus töölt koju jõudnud inimene endale esimese asjana klaasikese valab. Purju keegi küll ei jää, vaid alkohol on lihtsalt õhtune seltsiline ning justkui aitab töömuredest välja saada.

Näiliselt tundubki, et alkoholi tarvitades asjad justkui lahenevad. Maailm paistab helgem, mured näivad kaugenevat, tunned end seltskondlikuma ja vaimukana. Hetk tundub ilus. „Alkohol aitab end paremini tunda,“ on paljude põhjendus, miks nad klaasi järele haaravad. Paraku on õhtune tipsutamine väga libe tee. Sama enesetunde saavutamiseks tulevikus vajad üha suuremaid alkoholikoguseid ning ega joodav ju tegelikkuses probleeme lahenda. Pigem õpetad oma ajule, kuidas mitte tegeleda pärisprobleemidega. Ajapikku toimib meelemürk alkohol ajule nii, et muutud vähem stressi- ja depressioonikindlamaks. Alkohol omakorda toob uusi muresid juurde.

Alkohol on sõltuvusaine, seetõttu jääb alkoholi tarvitamine harva esialgsetesse piiridesse. Aja jooksul kogused suurenevad, kusjuures inimene ise ei pane seda tähele, sest organism harjub alkoholiga ning nõuab meelemürki aina rohkem.

Testi siin (http://alkoinfo.ee/et/), milline sinu on emotsionaalne enesetunne ning saa teada, kas peaksid sellele rohkem tähelepanu pöörama. Pea meeles, et alkohol enesetunde parandamiseks ei sobi!

Kui tunned masendust, stressi, üksindust või sul ei tule und, ära haara klaasi, vaid võta appi juturobot Abot. Suhtle Abotiga siin

Novembris on Tervise Arengu Instituudi juhtimisel  käimas kampaania, mis keskendub alkoholi tarvitamise ja vaimsete häirete seostele.  Alkoholi ja vaimse tervise vahelistest seostest saab rohkem teada siit. Kampaaniat rahastab Euroopa Sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles