Toidublogija Silja Luide: kaks rooga, millest pimedal talveajal D-vitamiini saada

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidublogija ja -ajakirjanik Silja Luide soovitab sügistalvisel ajal süüa võimalikult palju D-vitamiini sisaldavaid toiduaineid.
Toidublogija ja -ajakirjanik Silja Luide soovitab sügistalvisel ajal süüa võimalikult palju D-vitamiini sisaldavaid toiduaineid. Foto: Silja Luide

Kui ilmad muutuvad pilkaselt pimedaks ja jahedaks ning päike end enam niisama naljalt ei ilmuta, võib kergesti juhtuda, et me lihtsalt ei saa enam piisavalt D-vitamiini. Toidublogija ja -ajakirjaniku Silja Luide sõnul on siis võimalusi vaid kaks: süüa ohtralt D-vitamiinirikast toitu ning tarvitada lisaks D-vitamiini. 

Kodujuustu-suistulõhe määre

Vaja läheb:

100 g nõrutatud hapukoort

1 kuhjaga tl mahedamat sinepit

200 g kodujuustu (võib olla ka maitsestatud, nt tilliga)

200 g kuumsuitsulõhet

murulauku

2 keedetud kanamuna

Tee nõnda:

Nõruta hapukoor, keeda vutimune 3 minutit ja lase neil pisut aega külmas vees seista, et koor lihtsalt lahti tuleks. Koori munad ja haki kahvliga peeneks, samuti haki lõhe ja murulauk. Sega kõik asjad kokku, maitsesta ja serveeri koos värske saia või leivaga.

Krõbeda koorikuga sai

Vaja läheb:

250 g nisujahu 

100 g täistera nisujahu

1 sl küpsetuspulbrit

0,5 sl soola

2 sl (pruuni) suhkrut

330 ml heledat mahedamaitselist õlut

50 g võid

Tee nõnda:

Sega kausis sõelutud jahud, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Lisa õlu ja sega õrnalt ühtlaseks tainaks, kuid hoidu ülesegamisest, muidu on tulemuseks kõva sai. 

Tõsta tainas ettevalmistatud (põhjas küpsetsupaberi riba, ääred määritud võiga ja puistatud üle jahuga) piklikkusse vormi. Sulata või ja vala ühtlaselt taina pinnale.

Küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes 40 minutit kuni sissetorgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase saial vormis umbes 15 min taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma, et alla kondensvedelikku ei tekiks.

Väga mõnus nii soojalt kui ka jahtunult - proovi järele ning tunne rõõmu tervislikust toidust ja elust!

Retsepti autor: toidublogija ja -ajakirjanik Silja Luide.

Tema blogi Jagatud rõõm: (http://siljafoodparis.blogspot.com).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles