Mida teha, et keedumuna ei läheks seest roheliseks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keedumuna.
Keedumuna. Foto: Jiri Hera / PantherMedia / Scanpix

Keedumuna on väga lihtne ja tõhus toit, millest saab teha ka suurepäraseid suupisteid. Pidulaual ei näe aga sugugi isuäratav välja muna, mille rebu on saanud hallikasrohelise katte.

Mis siis seda põhjustab? Kõige lihtsam vastus on, et selle põhjustajaks oled sina ise. Munakollane tõmbub roheliseks ülekeetmise tagajärjel. Peale roheka pealispinna läheb munakollane liigsel keetmisel ka väga kuivaks ja kriidiseks, mistõttu ei ole see peolauale enam sobiv.

Elisa Maloberti selgitas väljaandele Mashed, et muna muudab värvi siis, kui rebus olev raud puutub kokku munavalges oleva vesiniksulfiidiga. Mida kauem muna keeta, seda rohkem see värvi muudab.

Kuigi rohekaks tõmbunud munakollane näeb halb välja, ei see tervisele kuidagi ohtlik. Vanemad munad kipuvad kergemini värvi muutma, mistõttu tasub peoõhtuks suupisteid valmistades valida poeletilt kõige värskemad munad. Nii ei ole ohtu, et munad koledaks läheks, kui need veidi kauem vees on.

Sellegipoolest tasub teada, et kui toorest muna lahti lüües paistab rohekat värvi, on sinna pääsenud bakterid. Sel juhul võid kindel olla, et see muna on pahaks läinud ning söömiseks ei kõlba.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles