Saskia Alusalu soovitab: hakklihaga täidetud bataadid

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ann Hiiemaa

Olümpiamängudel neljanda koha pälvinud kiiruisutaja Saskia Alusalu sööb seda, mille järele isu parasjagu on. «Mida külmemaks lähevad ilmad, seda enam on tal enda sõnul isu just maitsvate ahjuroogade järele,» rääkis ta Maitsemeelele.

Kui suveperioodil eelistab Alusalu eelkõige kergemaid roogi ja salateid, siis mida külmemaks väljas läheb, seda enam küsib organism just soojendavaid eineid.

«Vürtsikad maitsed, küüslauk ja tšilli – need on mulle alati väga meeltmööda. Kui selle juurde lisada veel mu üks viimase aja lemmikuid – bataat – siis pole sellele roale vastast,» avaldas Alusalu, kes soovitab õhtusöögi koostisosi valides pidada silmas ka liha koostist.

«Kõiki tüüpi lihasid võib süüa. See, et sealiha teeb paksuks, on täielik müüt. Et seda müüti murda, tasuks vaadata aeg-ajalt toiduainete koostisosi. Näiteks seahakkliha toitainete sisaldus võib vägagi positiivselt üllatada,» rääkis ta Maitsemeelele.

Kui soovid proovida Saskia Alusalu üht viimase aja lemmikretsepti, proovi teha hakklihaga täidetud bataate nii:

Hakklihaga täidetud bataadid (3 portsjonit)

* 300 g Rakvere Extra Protein Power seahakkliha

* 3 bataati

* 1 paprika

* 1 sibul

* 1 küüslauguküüs

* 3 dl tomatipüreed (passata) või saumikseriga püreestatud konservtomateid

* 0,5 tl jahvatatud vürtsköömbneid

* 0,5 tl kuivatatud punet, näpuotsaga tšillihelbeid või cayenne pipart, oliiviõli, soola ja pipart, serveerimiseks hakitud peterselli, maitsestamata jogurtit.

Tee nõnda:

Pese bataadid, määri kergelt õliga ja torka kahvliga koore sisse mõned augud. Küpseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil 180 kraadi juures umbes üks tund.

Lase jahtuda ja seejärel lõika pealt pikkupidi lahti ning eemalda ettevaatlikult sisu. Haki sibul ja küüslauk peeneks ning kuumuta vähese õliga ja vaiksemal tulel pannil umbes viis minutit, kuni sibul on klaasjas.

Tõsta kuumust ja lisa hakkliha ja pisut soola-pipart ning pruunista mõne minuti jooksul. Lõika paprika umbes ühe cm suurusteks tükkideks ja lisa koos vürtsköömnete, pune ja tšilliga pannile ning kuumuta veel paar minutit.

Lisa kergelt hakitud pehme bataadisisu ja passata ning kuumuta korralikult läbi. Maitsesta. Täida bataadikoored saadud seguga ja küpseta 200-kraadises ahjus umbes kümmekons minutit.

Serveeri kohe koos hakitud peterselli ja maitsestamata jogurtiga. Soovi korral lisa pisut hakitud tšillit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles