Võru linnast on kujunemas omamoodi väike Itaalia

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igal kuul sõidab Valio Võru tehasest välja 207 tonni Forte kõva juustu, millest lõviosa jõuab klientideni väljaspool Eestit. Ligi pool sellest läheb Itaaliasse.
Igal kuul sõidab Valio Võru tehasest välja 207 tonni Forte kõva juustu, millest lõviosa jõuab klientideni väljaspool Eestit. Ligi pool sellest läheb Itaaliasse. Foto: Valio Eesti AS

Igal kuul sõidab Valio Võru tehasest välja 207 tonni Forte kõva juustu, millest lõviosa jõuab klientideni väljaspool Eestit. Ligi pool sellest reisib Itaaliasse. Nii on Võrust tänu Forte juustule kujunemas omamoodi väike Itaalia. 

«Valio Võru tehas toodab aastas üle 2600 tonni Forte juustu ehk üle 200 kg iga Võru linna elaniku kohta, mistõttu on meil suur rõõm oma kvaliteetset juustu nii eestimaalaste kui ka muu maailmaga jagada,» rääkis Valio juht Maido Solovjov. 

Suur osa Forte juustust eksporditakse Itaaliasse, mis on teadupoolest seda tüüpi juustu sünnimaa. «Itaalia klientide arv on järjepidevalt kasvanud alates 2003. aastast, mil Valiost sai Võru tehase ainuomanik,» rõõmustas Valio esindaja Itaalias Paola Toso.

«Fakt, et oleme suutnud nii edukalt kanda kinnitada kõvajuustu sünnimaal, näitab toote kõrget kvaliteeti,» kinnitas ta.

Forte juustu lugu sai alguse 2000. aastal, kui väärika ajalooga Itaalia perefirma Saviola S.p.A otsustas hakata Võrus oma turu jaoks itaaliapärast juustu tootma.

Põhjuseid selleks oli mitu, sealhulgas eestimaise piima väga hea kvaliteet, milleta pikkade traditsioonidega kõvajuustu teha ei saa.

«Esimesed proovitööd itaalia tüüpi juustu tegemiseks tehti ajalooliste, 1930. aastatest pärit vaskkateldega, mis toodi koos vajaliku inventariga spetsiaalselt Itaaliast kohale,» meenutas Paola Toso.

Esimesed juustukerad pandi küpsema 2002. aastal. Alguses tehti vaid toorest, umbes kuu vanust juustu ning järelküpsemiseks ja pakendamiseks saadeti partiid Itaaliasse.

Võrus valminud juustu kvaliteet oli Saviola toonase tegevdirektori Ugo Garulli sõnul aga igati tasemel, ning maitse ja aroom isegi paremad, kui toona Saviola Saksamaa ja Austria tehastes valmistatud juustul.  

2014. aastal valmis Võrus oma Forte juustuladu ning tänu sellele sai hakata juuste laagerdama ja pakendama ka Eestis. «Sõltuvalt juustu tüübist tuleb seada laagerdada 10-20 kuud. Suur osa tööst on ka täna käsitöö ning vaid juustude hooldamine laagerdamise ajal on usaldatud spetsiaalsele robotile,» lisas Solovjov. 

Forte juustud on hästi omaks võetud ka Eestis. Seda kinnitavad nii kasvavad müüginumbrid kui ka Eesti parimaks piimatoote pälvimine valimine mõned aastad tagasi.

Valio tänases tootesortimendis on kolm erinevat Forte juustu ning arendustöö uute väljatöötamiseks jätkub.

Tänavu 50. juubelit tähistavas Valio Eesti Võru Juustutööstuses töötab täna 172 inimest. Valio Eesti peamine eksportmaa on Itaalia, kuhu müüakse itaaliapärast Forte kõvajuustu. Lisaks müüakse juustu ka USAs, Kreekas, Poolas, Maltal, Tšehhis ja mujal maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles