Seitse märki, et sa deidid sotsiopaadiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Klaus Westermann / Scanpix

Kohtasid oma lemmikbaaris meest, kes rabas sind oma enesekindluse ja sarmikusega. Ta oli nii vaimukas! Mõne kohtingu järel oled aga hakanud kahtlustama, et midagi on valesti.

Psühholoog Martha Stout kirjeldab Pure Wow’s, et sotsiopaadid on antisotsiaalse isiksusehäirega inimesed, kes ei tunne sotsiaalset südametunnistust ja moraalset vastutust. Rahvastikus on neid umbes neli protsenti. Kuna nad on väga osavad manipulaatorid, on neid raske ära tunda. Siin on mõned ohumärgid, mida võid silmas pidada.

Tal on viimase viie aasta jooksul olnud kuus töökohta

Erinevalt psühhopaatidest, kes võivad olla tööl väga edukad, on sotsiopaatidel raske kellast kellani paigal olla ja pühenduda teiste nimel pikaajalisele eesmärgile. Muidugi süüdistab ta töökaotuses kõiki teisi (halba ülemust, ebakompetentseid kolleege) ja mitte iseennast.

Ta vaatab sulle silma… eriti intensiivselt

Kui inimene ei suuda teisele silma vaadata, võib selle põhjuseks olla kas mingi saladus, mida ta üritab varjata või siis on ta lihtsalt ebakindel. Sotiopaadid on aga just väga enesekindlad, mistõttu teevad nad risti vastupidist ja võivad teisele niimoodi silma puurida, et see tekitab kohati ebamugavust. Pidev silmside neid ei heiduta. Pikka silmsidet peetakse enamasti kas agressiivseks või võrgutavaks, mistõttu võid isegi seda kütkestavaks pidada.

Tal on lademetes maksmata arveid

Sotsiopaadid on kurikuulsad oma vastutustundetuse poolest, mistõttu võib varaliste kohustuste täitmata jätmine olla märk, et oled üht neist kohanud. Sotsiopaadi jaoks ei ole probleem arved maksmata jätta, koguda suures ulatuses võlgasid või väärkasutada ettevõtte puhkusesüsteemi. Kuna tema oma tegude tagajärgedest ei hooli, siis ei tunne ta samasugust kohusetunnet nagu sina.

Ta kaldub rääkides ekstreemsustesse

Sotsiopaadid on kompulsiivsed valetajad, kaldudes heast või halvast rääkides äärmustesse ja andes suuri lubadusi. Näiteks ütleb ta, et sa oled kõige ilusam inimene, keda ta kunagi näinud on. Mõne teise suust võib see tulla siira komplimendina, kuid sotsiopaat valab oma kaaslase komplimentidega üle, sest tal on selleks mingi tagamõte. Ta on kas ülipositiivne või hoopis väga negatiivne ning nende kahe äärmuse vahel kõikudes veab ta sind endaga kaasa. Ta oskab väga kavalalt panustada nii sinu tugevustele kui nõrkustele.

Talle meeldib juua

Sotsiopaadid kalduvad sageli riskikäitumisele kuritarvitades kas alkoholi või narkootikume. Ta võib olla vastutustundetuid hobisid, ta võib olla mängur või kriminaal. Seejuures on ta ise maru rahulik ja kaota närvi, sest ta ei tunne oma tegude pärast süümepiinu.

Ta ei vabanda

Te pidite kell seitse õhtul kokku saama, et sööma minna. Tema jõuab alles pool tundi hiljem kohale ja süüdistab hoopis sind, et sa talle õhtusööki meelde ei tuletanud, sest sa ju tead, kui kergesti ta unustab… Veelgi hullem, ta tekitab sinus sellega süümepiinu, et sa julgesid plaane teha, kui temal on nii kiire. Sotsiopaat oskab ohvrit mängida, nii et vastutab alati keegi teine.

Sul on temast kahju

Kuigi sul oli plaan tema käitumisest rääkida, kukub ikka nii välja, et sul tuleb hoopis teda järjekordse töökaotuse pärast lohutada, sest nii paljud inimesed käitusid temaga halvasti. Kui märkad, et haletsed pidevalt üht inimest, kes järjepanu teeb sulle ja teistele inimestele haiget ning nurub seejuures sinu kaastunnet, siis võid päris kindel olla, et oled kohanud sotsiopaati.

Aga mida siis teha? Kui eelnenud punktid kõlasid väga tuttavalt, siis ei tähenda see tingimata, et su kallim on sajaprotsendiliselt sotsiopaat, kuid see tähendab kindlasti, et sul tuleb oma suhe ja selle tulevik sügavamalt läbi mõelda. Sotsiopaadiga sa täit suheõnne kogeda ei saa, sest kuigi ta võib vahel isegi kaastundlik olla, on tema võimed selles vallas väga piiratud.Võib-olla on sul targem oma tundeid säästa ja temast loobuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles