Retseptisoovitus: veise välisfilee porgandi-koriandrisalatiga

Kadri Raig
, toidublogija
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogija Kadri Raig õpetab, kuidas valmistada suussulavat veiseliha. Liha kõrvale võib lisada näiteks ahjukartulid ja mõne kastme, võib sättida juurde mõnest juurikast tehtud püree või hoopis värske salati. 

Mõned nipid, kuidas liha kohelda:

  • Enne küpsetamist võta liha vähemalt tund aega varem toatemperatuurile, määri kokku vähese õli ning soola-pipraga.
  • Praadimine käigu siuh-säuh ruttu. Kvaliteetne veiseliha peab minu jaoks kindlasti jääma vähemalt medium miinus, kui mitte täitsa tooreks. Mulle paras küpsetusaste juhtub nii, et umbes 1,5 minutit ühelt ning sama kaua teiselt poolt.
  • Pea kõige tähtsam juhtub hoopis pärast küpsetamist – nimelt peaks liha enne lahti lõikamist kindlasti puhkama. Selleks tõsta liha näiteks lõikelauale ning lase sellel seal viis minutikest puhata. Võid ka fooliumiga katta, aga mina seda alati ei tee, kui aus olla, sest mulle lihtsalt tundub fooliumi ainult 5 minutit kasutamine raiskamisena. Kui küpsetad suuremaid lihatükke, siis peaks ka puhkamise aeg selle võrra pikenema. 
  • Liha viiluta alati nurga alt ristikiudu.

Veise välisfilee porgandi-koriandrisalatiga

Vaja läheb:

  • Umbes 130 grammine tükk veise välisfileed
  • Tilk õli, soola-pipart
  • 1 keskmine porgand
  • Peotäis koriandrit
  • 1 tl sojakastet
  • 0,25 laimi mahl
  • Suts tšillihelbeid
  • Röstitud seesamiseemneid (mul olid mustad)
  • Serveerimiseks peotäis rohelisi ube

Masseeri liha vähekese õli ning soola-pipraga tunnike enne toidu tegemist kokku ning jäta toatemperatuurile seisma.

Salatiks koori porgand ning tõmba sellese koorimisnoaga õhukesed viilakad.

Sega kokku koriandrilt rebitud lehtedega, lisa seesamiseemned ning maitsesta soja, laimi ning tšilliga.

Liha praadimiseks aja pann kuumaks ning prae sellel lihatükki kummaltki poolt 1,5 minutit. Ära vahepeal liha puutu ja kindlasti ära seda kahvliga torgi.

Tõsta pannilt kõrvale ning lase 5 minutit puhata.

Viiluta umbes 1 cm viiludeks, maitsesta soola-pipraga.

Serveeri koos salati ja ubadega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles