Naine pihib: ülemuse tõttu satuvad töötajad järjest haiglasse

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scott Griessel / PantherMedia / Scanpix

«Probleem järgmine: meie noorel ning alustaval firmal on mitu n-ö ülemust (omanikku). Neist üks on väga võimukas ning töötajatesse halvasti suhtuv. Viimastel kuudel on mitu tema alluvat viidud väga tõsiste probleemidega (insult, infarkt) haiglasse ning on väga kehvas seisus,» kurdab töötaja Perekeskus Sina ja Mina nõustamiskeskkonnas.

«Osad meie töötajad on juba lahkunud, ülejäänud elavad pidevalt närvilises olukorras ning paljud söövad ka juba tablette.

Lubatud summast ei saa inimesed kätte isegi poolt ning sisuliselt on kulud tööl käimisele peaaegu sama suured kui palk ja ots-otsaga ei tule samuti enam kokku...

Lihtsalt ahastus tuleb peale ning närvipinged ületavad igasuguse piiri. Tundub, et ka oma tervis hakkab järgi andma. Samas on suur hirm jäädagi töötuks ehk siis n-ö kukkuda reelt maha.»

Vastab Kliiniline lapsepsühholoog, Gordoni perekooli koolitaja Ene Raudla:

«Olukord, mida kirjeldate on muret tekitav. Inimesed töötavad mitmekordse pinge all. Reaalne olukord ei vasta inimeste ootustele. Kätte saamata töötasud lisavad ebakindlust igas inimeses, sest ei ole võimalik tulevikku planeerida. Võib oletada, et selle firma majanduslik olukord ei ole kiita. Sellest ka ülemuste selline käitumine. See aga ei õigusta oma alluvatega halvasti käitumist. Mida siis selles olukorras teha?

Ei ole võimalik ülemust ümber kasvatada, on võimalik enda tasakaalukust selles olukorras säilitada. Jätkata oma igapäevaseid tööülesandeid. Püüda tekkinud olukorda vähem katastrofeerida. Küsida endalt: «Mis on kõige hullem asi, mis minuga saab juhtuda?». Vahel juhtub nii, et me mõtleme halvad asjad veel halvemaks ja nii pingestame end omaenda mõtetega. Mõtetel on suur jõud. Püüda mõelda, et aeg on praegu selline. Kõik tõmbavad kuskil kokku. Lepime natuke vähemaga. Hea, et seegi veel on olemas, tulevad paremad ajad jne. Oluline on kaitsta ennast tuleviku hirmutavate mõtete eest. 

Kui on korralikud töölepingud, siis on ka seaduslik õigus nõuda lepingulist tasu. Kas töölepingud on ikka allkirjastatud ja kokkulepped sõlmitud?

Nii ehk teisiti. Eelkõige iseenda rahustamine ja siis vaadata, mis annab seaduslikul teel lahendada.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles