Kolm igapäevast asja, mis on väga räpased, aga mida me puhastada ei oska

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Varin Rattanaburi / Panthermedia / Scanpix

Millal sa viimati puhastasid asju, mida käpid päeva jooksul kõige sagedamini? Võimalik, et mitte kunagi.

Kõrvaklapid

Kõrvaklappide puhastamisele ei mõelda enne, kui need on silmanähtavalt räpaseks läinud ja nende külge on juba kõrvavaiku kleepunud. Tegelikult ei ole nende puhastamine väga raske. Kui kõrvaklappidel on eemaldatav silikoonist kate, võta see ära ja leota leiges seebivees. Samal ajal kui otsikud ligunevad, harja kõrvaklappidelt lahtine mustus ära puhta ja kuiva hambaharjaga. Kui need on eriti mustad, võid kasta harja vesinikperoksiidi sisse, et vaha lahustada ja puhastusprotsessi kiirendada. Ole aga ettevaatlik, et sa vedelikku kõrvaklappide metalsetele osadele ei laseks. Pärast puhastamist riputa kõrvaklapid tagurpidi õhu kätte kuivama. Silikoonist otsikud loputa puhtaks ja lase neil ennekülge panemist täiesti ära kuivada.

Sülearvuti

Sülearvutit näpitakse väga palju, mistõttu läheb see väga kiiresti mustaks. Kuigi selle puhastamine pole raske, on põhjalikuks puhastamiseks vaja kannatlikkust varuda. Esiteks ühenda arvuti vooluvõrgust lahti ja lülita välja. Vala pihustiga pudelisse üks osa vett ja üks osa äädikat. Pihusta veidi saadud segu kaltsule, et see oleks niiske, aga mitte päris märg. Pühi sellega oma sülearvuti igalt poolt puhtaks, ka ekraan. Kui pelgad äädika lõhna, võid segusse lisada ka tilga või kaks vedelseepi.

Kuigi vee ja elektriseadme kooslus tundub ohtlik, ei ole see kogus, mida peaks kartma, eriti kui arvuti ei tööta. Ole vaid hoolas, et lapp oleks tõesti vaid vaevu niiske. Kõige parem oleks kasutada mikrofiiberlappi, mis võtab vähema niiskusega külge rohkem mustust.

Kui soovid vaid ekraani puhastada, võid selleks kasutada puhast kohvifiltrit, mis erinevalt käterätist ei jäta ekraanile maha kübemeid. Klaviatuuri puhastamiseks on erinevaid võimalusi. Puru ja lahtise sodi eemaldamiseks saab kasutada nii suruõhku kui väiksema otsikuga tolmuimejat. Klahvide põhjalikumaks puhastuseks võid kasta vatitiku antiseptilisse puhastusvahendisse.

Telefon

Kuna nutitelefonil võib olla oma 17 000 pisikut, tuleb ka seda umbes korra nädalas puhastada. Ekraanile ei tohi aga sattuda kangeid kemikaale või hõõruvaid materjale. Kodus võid teha ekraani puhastamiseks segu veest ja nõudepesuvahendist. Taas kord võib (soovitavalt mikrofiiber-) lapi teha vaid kergelt niiskeks. Veidi lihtsam on kasutada ühekordseid niiskeid desinfitseerivaid lapikesi.  Pärast puhastamist tuleb lasta telefonil enne kasutamist täielikult ära kuivada.

Allikas: Greatist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles