Aeg mõtlema hakata: kas lapsed pulmas on mõistlik mõte või pigem hullumeelsus?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Graham Oliver / PantherMedia / Scanpix

Pulmapäeva kavandades seisab pruutpaar kohe silmitsi küsimusega, keda pulma kutsuda. Muuhulgas peab paika saama ka see, kas lapsed on oodatud või mitte. Anna-Liisa Mets kirjutab, millele peaks lapsi pulma kutsudes tähelepanu pöörama.

Kui otsustada lapsed pulma kutsuda, kulub kindlasti ära, kui neile on meelelahutuseks mingeid tegevusi planeeritud. See on aga aja- ja rahakulu, mida mõnikord eelarvesse mahutada ei õnnestu. Kui lapsed kutsumata jätta, on väga suur tõenäosus, et tuleb leppida kellegi solvumise ja oma otsuse õigustamise vajadusega.

Brit Peterson pulmapidusid korraldavast ettevõttest Mi Vida ütleb, et väga selget statistikat selle kohta, kas Eestis on ülekaalus lastega või lasteta pulmad, neil ei ole, kuid kui mulje põhjal öelda, on lasteta pulmi õige pisut rohkem.

Pulmakorraldaja Relika Lelumees DreamDay Stuudiost sõnab, et laste osalemise otsustab väga suures osas see, kas plaanis on pidada 50 või 150 inimesega pulm. «Ühes pulmas oli nii, et pruutpaar luges kokku ainuüksi laste arvu, mis tuleks, kui nad lubaksid kõigil lapsed kaasa  võtta, said nad kokku 40 last. Seega tehti range otsus ja pulma lubati vaid sugulaste võsukesed,» sõnab ta.

Tema praktika näitabki, et pigem eelistatakse Eestis pidada pulmapidu lasteta, seda eelkõige seetõttu, et külalised saaksid pruutpaariga koos pulmapidu muretult nautida. «Kui pruutpaaril on aga endal pisike beebi, siis on ta pulmas mõnes kõrval ruumis või toas kaasas ja talle on võetud tore hoidja.  Ema käib aeg ajalt last vaatamas ja toitmas,» toob ta näite.

Otsuse teeb pruutpaar

Otsuse, kas lapsed kutsuda või ei, soovitab Peterson teha pruutpaaril eelkõige enda soovidele toetudes. «Kindlasti ei ole mõistlik teha otsuseid lähtuvalt teiste arvamustest, kui pruut või peigmees teab, et laste peol viibimine neid häirib. See jätab pruutpaari jaoks kogu päevale varju,» selgitab ta. Pulmadest peaks pruutpaarile jääma vaid helged ja rõõmsad emotsioonid ja mälestused, seega lapsed tasub Petersoni sõnul kutsuda vaid juhul, kui laste rõõm ja sagimine pruutpaari rõõmustab ja kõikide pereliikmete kaasamine on neile iseenesest mõistetav ja oluline.

Hea nõuandena soovitab Peterson pruutpaaril mõelda tagasi kohtumistele sõprade ja sugulastega erinevate sündmuste tähistamisel, kus ka lapsed on olnud esindatud. «Tasub minna niiöelda tagasi ja meenutada, kas laste kohalolu ja nende käitumine pigem rõõmustas või häiris  ning siis tasub teha ka vastav otsus oma peo osas. Kindlasti tuleb siinkohal pruutpaaril oma sisetunnet kuulata,» sõnab ta.

Lelumees lisab, et kindlasti tuleb arvesse võtta kõnealuste laste vanust, sest näiteks kümneaastased ja vanemad ei vaja enam mingit spetsiaalset tegelemist ja neid on seega pulma kaasata märksa lihtsam.

Kui on tehtud otsus laste kutsumata jätmise kasuks, võib nii mõnigi lastega külaline sellest end pisut haavatuna tunda. Et sotid oleks selged ja ei tekiks mingeid arusaamatusi, tuleks oma soov külalistele siiski selgelt edasi anda. Petersoni sõnul on üheks variandiks näiteks konkreetne vastavasisuline lause pulmakutsel: «Pisiperele palume leida selleks kuupäevaks tore hoidja.».

Lelumees ütleb, et laste väljalülitamisest võib mõni kutsutu ju häiritud olla, kuid need emotsioonid tuleks endale hoida ja austada pruutpaari soovi korraldada oma pidu just sellisena, millisena abiellujad seda näha soovivad. Oluline on ka silmas pidada, et laste kojujätmine võiks kehtida erandita kõigile peokülalistele, et ei tekiks paksu verd. «Ainsad erandid, mis tehakse laste osas, on siis, kui kellelgi on alla aastane beebi. Nii väikest ei ole kuhugi hoida jätta ja emasüda seda ei luba ka,» sõnab Lelumees.

Lastega pulmade puhul soovitab Peterson kindlasti arvestada ka sellega, et lastega külalised lahkuvad peolt pigem varem, kui lapsed on nendega kaasas. Kui lapsed on selleks õhtuks hoida jäetud, saab pidu kesta muretumalt ja pikemalt. Muidugi võib juhtuda, et erandkorras tuleb appivõetud hoidja juurde lastele plaaniväliselt varem järele minna, kuid sellised juhused on pigem erandlikud. «Pulmades oleme vanematelt, eriti noortelt vanematelt pigem sellist tagasisidet saanud, et vahelduseks kahekesi pidu täies mahus nautida ja rutiinist välja tulla on hoopiski väga meeldiv, kuigi esimese hooga võis see pisut hirmutav tunduda. Suhtleme pruutpaaridega alati ka peale pulmi ning lasteta pidude puhul ei ole seni veel keegi välja toonud, et külalistelt tugevat pahameelt oleks laste koju jätmise teemal tulnud. Pigem ikka positiivsed emotsioonid,» sõnab Peterson.

Lapsed tahavad tegevust

Kui lapsed siiski on pulma kutsutud, tuleks kindlasti mõelda ka selle peale, milliseid tegevusi neile pakkuda. See omakorda sõltub laste arvust, vanusest ja eelarvest. «Minimaalselt peaks lastel olema oma laud või ala, kus neile on pandud valmis erinevaid tegevusi võimaldavad vahendid vastavalt vanusele. Näiteks joonistamiseks ja värvimiseks pliiatsid ja paber, pusled, laste Alias, Eesti mäng, õhupallid ja muu taoline,» loetleb Peterson.

Kui pruutpaar teab, et seltskonnas on inimene, kes naudib lastega toimetamist, võib kokkuleppel ka temale pulmaametiks «Lastehoidja» määrata. «Muidugi, kuna tegemist on vastutusrikka ja aeganõudva kohustusega, siis soovitame selle enne kandidaadiga üle rääkida, et hoiduda negatiivsetest emotsioonidest. Võimalusel soovitame kaasata hoidja või hoidjad, kes peo ajal lapsed kokku koguvad ja nendega erinevaid tegevusi läbi viivad,» juhendab pulmakorraldaja. Keegi, kes lastel peomelus silma peal hoiab, peab igal juhul olemas olema.

Võluvitsaks on Petersoni kogemuste kohaselt olnud tihtipeale peokoha külakiik. «Lapsed on üldiselt sellest väga lummatud ja muud tegevused jäävad tagaplaanile,» sõnab ta.

Lelumees soovitab kindlasti ka menüü läbi mõelda, sest noorsugu on tihti toiduga pirtsakas ja võib juhtuda, et neile valmistatud erimenüü osutub väga tänuväärseks. Kindlasti tuleks läbi mõelda ja paika panna ka laste joogipoolis. «Suurematele lastele oleme ka katnud oma lastelaua,» sõnab ta.

Väga menukad on tema sõnul olnud ka näomaalingud ja glitter-tätoveeringud, aga ka spetsiaalselt lastele mõeldud käsitöötunnid. Ja kindlasti ei maksaks unustada vana head universaalset lapsehoidjat: multikaid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles