Teaduslikult tõestatud: need 5 tegevust ei ole isekad, kuigi oled siiamaani nii arvanud

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Isekusel ja isekusel on vahe. Tuleb välja, et need viis tegevust ei ole sugugi isekad, kuigi oled siiamaani võib-olla nii arvanud.

1. Kui sa ütled «ei» või veelgi hullem - tühistad plaanid.

Ilmselt oled kogenud süütunnet, kui ütled toredatele plaanidele «ei» või oled lihtsalt liiga väsinud ja pead juba olemasolevad plaanid tühistama. Oxford University Pressi poolt hiljuti avaldatud uuringust selgub, et kõigele «ei» ütlemine, alates erinevatest segajatest kuni õhtuste plaanideni, aitab sul kiiremini oma eesmärke saavutada ja annab sulle ühtlasi ka vajalikku aega ning ruumi, et jõuaksid puhata.

Selleks aga pead kasutama õiget strateegiat. Õpi «ma ei saa» asemel ütlema «ma ei tee». Näiteks kui tahad keset päeva maiustamise lõpetada, ütle «ma ei tohi» asemel lihtsalt «ma ei söö magusat». Niimoodi kontrollid oma valikuid ja ei tundu, nagu oleks keegi sind keelanud.

2. Kui sa ei võta toru või katkestad kõne.

Kent University in Ohio poolt 2013. aastal läbi viidud uuringust selgus, et inimesed, kes on kogu aeg telefoni teel kättesaadavad on suurema tõenäosusega vähem õnnelikud kui teised, kes ei reageeri igale helinale või telefonist tulevale märguandele. See, et sa valid enda jaoks parema aja, mil oma õele tagasi helistada, ei tähenda veel, et sa oma õde ei armastaks.

3. Kui sa ei vabanda.

University of Waterloo in Canada poolt läbi viidud uuringust tuli välja huvitav fakt, et naised vabandavad tunduvalt rohkem kui mehed. Sageli sellepärast, et naistel on meestest erinev ettekujutus asjade osas, mis on solvavad.

Teised uuringud väidavad, et vabandamine võib olla ka viis suhtlemiseks, et täita vaikusehetki. Kui sa ei ole teinud midagi valesti, mille eest pead päriselt ka vabandust paluma, siis on väga okei hakata vähem vabandama.

4. Kui sa ei vasta koheselt emailidele.

Hiljutine University of British Columbia teadlaste poolt läbi viidud uuring tõestas, et tahtlikult emailide ignoreerimine on sulle psühholoogiliselt väga kasulik, vähendades pingeid ja üleüldist igapäevast stressi. Kui tegemist on oluliste töökirjadega, on muidugi teine lugu.

5. Kui sead mullivanni oma esimeseks prioriteediks.

Duši all pesemine võib küll kiirem moodus olla, aga vannis käimine mõjub hästi su vaimsele tervisele. Juba 20-minutiline ligunemine soojas vees aitab stabiliseerida vererõhku ja suurendada organismi kaitsevõimet erinevate nakkuste vastu, nagu näiteks külmetus või gripp. Erinevate uuringute põhjal tagab vann ka parema ööune, kirjutab PureWow.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles