3 üllatavat põhjust, miks perfektsionism tervisele hea on

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Monkeybusiness Images / Panthermedia / Scanpix

Liigse enesekriitika tõttu seostatakse perfektsionismi sageli depressiooni, kõrge vererõhu ja kroonilise valu tiheda esinemisega. Küll aga võib perfektsionism ka tervisele kasulik olla, kui seda õigesti kasutada.

1. Perfektsionism aitab kohaneda

On olemas kahte tüüpi perfektsionismi: adaptiivne ehk kohanev ja maladaptiivne ehk mittekohanev. Ärikonsultant Caroline Castrillon selgitab, et adaptiivset perfektsionismi seostatakse produktiivsusega ja just see omadus aitab paljudel esinejatel ja sportlastel suurte saavutusteni jõuda. Adaptiivse perfektsionismiga inimesed seavad endale küll kõrged, kuid sellegipoolest realistlikud standardid ja ebaõnnestumiste korral ei kohtle end liiga karmilt.

2013. aastal läbi viidud uuring selgitab, et adaptiivsest perfektsionismi seostatakse mitmete positiivsete mõjudega nagu suurem rahulolu endaga, kõrgemad tulemused, suurem vastupidavus, parem kohanemine uute olukordadega ja üleüldiselt suurem õnnetunne.
 

2. Perfektsionism julgustab oma eesmärkide poole püüdlemist

Perfektsionism aitab jääda kindlaks oma eesmärkidele nagu näiteks järjepidev treenimine, tervislik toitumine ja enese eest hoolitsemine, sest perfektsionismiga käsikäes käib saavutamisvajadus.

Perfektsionism võib anda eelise ka aja planeerimisel, kui tahetakse olla tervislikult produktiivne. Perfektsionistid teavad, millal teha pause, et töötamine oleks võimalikult efektiivne.
 

3. Perfektsionism võib aidata stressi vältida

Seos adaptiivse perfektsionismi ja üleüldise heaolu vahel on teaduslikult tõestatud. Ärikonsultant Castrillon räägib, et seni kuni perfektsionism keskendub endale ja oma parimate tulemuste saavutamisele, selle asemel, et muretseda teistele pettumuse valmistamise pärast, võib sel olla tervisele üleüldine positiivne mõju. Lühidalt mõjub see hästi nii töö- kui elukvaliteedile, kirjutab Bustle.

Selleks, et perfektsionism oma tervise heaks tööle panna sea endale eesmärgid, mis aitavad enda eest paremini hoolitseda ja tööta mõtestatult nende eesmärkide suunas. Oluline on keskenduda eesmärkide saavutamisele enda heaolu, mitte teistele mulje avaldamise pärast. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles