Sudafedi nohusiirupit koolieelikutele anda ei tohiks

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülikooli apteegi proviisor Marta Must soovitab lapsele nohu puhul mitte anda nohusiirupit, vaid pigem loputada nina mereveega. See on ohutu ja seda võib kasutada pika aja jooksul.
Ülikooli apteegi proviisor Marta Must soovitab lapsele nohu puhul mitte anda nohusiirupit, vaid pigem loputada nina mereveega. See on ohutu ja seda võib kasutada pika aja jooksul. Foto: Peeter Langovits

Kui varem oli Sudafedi nohusiirupi pakil kirjas, et seda võib anda lapsele alates teisest eluaastast, siis nüüd ravimiamet seda enam koolieelikutele anda ei soovita.
 



Alates selle aasta kevadest kinnitas ravimiamet Sudafedi siirupi kohta uued soovituslikud nõuded ja nende järgi ei tohi rohtu alla kuueaastastele enam anda. Ravimiameti ravimiohutuse büroo juhataja Maia Uusküla sõnul sisaldab Sudafed toimeainena pseudoefedriini ja ravim võib tekitada väikestele lastele tõsiseid kõrvalnähte.

Uusküla sõnul ei ole alla 12-aastastele lastele tehtud veel piisavaid kliinilisi uuringuid, nii ei saa ka väita, et selleski vanuses Sudafed ohutu oleks.

Ergutav kõrvaltoime

Näiteks võib see lastel ohustada südamevereringesüsteemi – teiste sõnadega, nende vererõhk võib tõusta ja süda pekslema hakata. Samuti mõjutab pseudoefedriin kesknärvisüsteemi, tekitades ärrituvust, rahutust, lihasvärinaid ja raskel juhul ka krampe.

Ka Eesti Apteekrite Liidu esinaine Kai Kimmel hoiatas lapsevanemaid pseudoefedriini eest, kuna sellel on väga tugev ergutav kõrvaltoime. «Põhitoime on tal veresooni ahendav – ta võtab turse maha, sest ahendab tugevalt veresooni, ja kui turse on maas, siis on kerge ja hea hingata,» selgitas Paide apteeker.

Kimmel lisas, et kõrvaltoimed on väga individuaalsed ja neid ei teki kõigil. Siiski on palju selliseid, kellel võib hakata süda kloppima või käed värisema, tekkida ülierutusseisund või kaduda uni. «Mina isiklikult kellelegi ei soovita. Aga paljud arstid armastavad seda,» ütles ta.

Apteekides veel vanad pakid

Kuigi ravimiamet kinnitas uued nõuded juba selle aasta aprillis, leiab veel praegugi enamikust apteekidest vanade kirjadega Sudafedi karbid, kus on peale märgitud ravimi manustamise kogused ka alates teisest eluaastast.

Suvel müüakse seda tüüpi ravimeid vähe, mistõttu ongi apteekides veel vana pakendiga tooteid. Uued pakendid tulevad müüki lähikuudel.

«Müügiloa hoidjal lubati müüa vanad pakendid lõpuni, kuna vanusepiiri muutmine ei tulenenud kiiret tegutsemist vajanud ohutusalasest kriisist, vaid seniste andmete hindamisest ja probleemi ei peetud väga ohtlikuks,» selgitas Uusküla.

Ravimiameti sõnul vaadatakse üle ka kõigi teiste nn külmetusrohtude ravimiinfo.

Nii Kimmel kui ka Ülikooli apteegi proviisor Marta Must soovitasid koolieelikutel nohu ja turse ravimiseks esimese valikuna nina loputamist mereveega, kuna see on ohutu ja seda võib kasutada ka pikema aja jooksul.

Lapsele lihtne anda

Lisaks soovitas Kimmel tihti nohu kannatava väikelapse vanemal muretseda koju inhalaator, kuna aur ja niiskus bronhidel ja limaskestal alandavad turset kõige paremini.

«On veel üks päris tore asi – rinnamähis. See on imikutel nohu ja köha puhul parim. See on selline vanaaegne asi, aga toimib päris hästi. See on apteegis valmistatav ravim ja tal on kaheksa komponenti. Seda tuleb soojendada ja määrida rinnale ja seljale, kui laps magab,» kirjeldas Kimmel Paide Vee tänava apteegis valmistatavat ravimit, millest tõenäoliselt nooremad tohtrid ja proviisorid isegi kuulnud pole.

Kimmel nentis, et tihtipeale kasutavad lapsevanemad Sudafedi just seetõttu, et siirupit on lapsele hästi lihtne anda ja tulemus on kohe silmaga nähtav. Salvide ja inhalaatoriga mässata on seevastu tunduvalt tülikam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles