Tee järgi: tippkokk Peeter Piheli tursapõsk kruiisilaevade menüüst

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mari-Liis Ilover

Tallinki kruiisilaevadel seilajad saavad alates septembri keskpaigast nautida tippkoka Peeter Piheli poolt loodud Eesti loodus- ja mereandidest inspireeritud Nordic menüüd, mis kombineerib eestlaste põliseid toiduvalmistamise tehnikaid tänapäevaga. Tippkokk jagab Maitsemeelega hõrku retsepti, mida saad suisa ise kodus järgi proovida.

Tippkokk Peeter Piheli loominguna valminud menüü on inspireeritud Eesti loodusesest, loodus- ja mereandidest. 

«Nordic menüü põimib ühtseks tervikuks Eestimaa looduse, mere ja mereannid ning meie rahva põlised ja samas ka tänapäevased toiduvalmistamise tehnikad,» selgitas Peeter Pihel ise. 

Nädal enne menüü tutvustamist restoranikülalistele möödus Piheli jaoks peamiselt merel Tallinki kokkadega maitsenüansse testides ja neile veel viimaseid lihve andes.

«Minu soov on tutvustada Eesti inimestele, meie Läänemeremaade naabritele ja kaugematelegi külalistele Eesti rahvustoite, kuid teha seda modernses ja üllatusi pakkuvas võtmes,» lausus tippkokk. 

Ka Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise õhtusöökidel peakokana maitseelamuste eest vastutanud Peeter Piheli sõnul lähtus ta nii Tallinki laevade Nordic menüü kui EL-i eesistumise menüüde koostamisel eesmärgist kasutada kohalike väiketootjate toorainet, võimalikult palju looduses kasvavaid metsataimi- ja ürte ning pakkuda traditsioonilisi Eesti roogasid uues võtmes.

Maitsemeel pakub lugejale võimalust katsetada just neidsamu maitseid, just sellisel moel, nagu neid serveeritakse merereisidel.

Tursapõse-confit, röstitud sibul ja jõevähikaste

10-le inimesele

Vaja läheb:

Tursapõsed:

20 tursapõske

60 g meresoola

Toiduõli

Karamelliseeritud sibulad:

5 Peipsi sibulat

45 g võid

Tüümiani

Brüsseli kapsad:

Peotäis Brüsseli kapsa lehti

Teelusikas äädikat

Jõevähi kaste:

1 kg külmutatud vähke, 30g võid, 2 šallott-sibulat, 2 küüslauguküünt, 2 dl konjakit, 2 dl Noilly Prat vermutit, 200 g tomatit, 50 g tomatipüreed, 90g selleri vart, 60 g tilli, 40 g tüümiani, 4,l vett, võid ning vahukoort.

Pastinaagi-õunapüree:

500 g pastinaaki

500 g hapukat Eesti õuna

Võid

Soola, suhkrut

Sidruni mahla

Garneeringuks:

sidrunaloisia lehti

* Peeter Piheli Nordic menüüd on võimalik nautida alates 19. septembrist Tallinn-Stockholm ja Helsingi-Stockholmi laevade fine dining restoranides Tallink Gourmet ja Bon Vivant.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles