Viis asja, mida aseksuaalsuse kohta ei mõisteta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Design Pics / PantherMedia / Scanpix

Aseksuaalsus on seksuaalne orientatsioon, mis on eksisteerinud aegade algusest saadik, kuid millest on lähemalt rääkima hakatud alles viimase paarikümne aasta jooksul. Uuri lähemalt, mida see tähendab, kuidas see toimib ja kes seda kogevad.

Aseksuaalsusel on spektris oma koht, nagu selgitatakse 2018. aastal avaldatud uurimuses väljaandes Dalhousie Journal of Interdisciplinary Management. Kui osa aseksuaalsetest inimestest ei koge kunagi mitte mingisugust seksuaalset külgetõmmet, siis teised võivad seda vahel teatud erilistes olukordades tunda. Näiteks võivad end aseksuaalseks pidada ka need, kes tunnevad seksuaalset külgetõmmet vaid siis, kui neil tekib partneriga sügav emotsionaalne side. On inimesi, kel ei ole mitte mingit tahtmist saada seksuaalset naudingut, kuid kes tahavad seda pakkuda teistele. Samuti peetakse aseksuaalseks neid, kes võivad külgetõmmet tunda, kuid kel ei ole mitte mingit soovi seda välja elada, kirjutab She Knows.

Aseksuaalsed inimesed võivad suhtes olla

Aseksuaalsetelt inimestel ei ole küll tahtmist seksida, kuid see ei tähenda, et nad ei tahaks oma kõrvale elukaaslast. Sageli leiavadki endale partneri, kel on nendega sarnaselt madal seksuaalsoov.

Mitte kõik aseksuaalsed inimesed ei hoidu seksist

Kui keegi identifitseerib end aseksuaalina, ei tähenda see tingimata, et ta kunagi ei seksiks või seda iga hinna eest väldiks.

Tsölibaat ei ole aseksuaalsus

Kui sa ei ole kunagi seksinud või oled väga pikal seksipausil, ei tee see sind veel aseksuaalseks. Nagu ka see, kui sa oled mingil põhjusel otsustanud mitte seksida. Tsölibaat tähendab teadlikku seksist hoidumist, aseksuaalsus tuleneb tahtmistest üldse mitte seksida.

Mõned aseksuaalsed inimesed masturbeerivad

Seksuaalne külgetõmme ei ole sama mis libiido. Mõned aseksuaalsed inimesed võivad tunda siiski vajadust end rahuldada, kuigi ei taha seda teha kellegi teisega. Nende puhul on see nagu kratsimisega sügeluse leevendamine või söömisega nälja peletamine.

Aseksuaalseid inimesi on rohkem kui arvatakse

2004. aastal avaldati väljaandes Journal of Sex Research uuring, mille kohaselt ei ole üks protsent kogu elanikkonnast kunagi seksuaalset külgetõmmet kogenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles