Üha enam lapsevanemaid keelab oma lastel muinasjuttude lugemise

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Rights Managed / WALT DISNEY / Ronald Grant Archi

Ilmselt kõik meist mäletavad unejutuks loetud muinasjutte ning hiljem vaadati neid imelisi lugusid ka telekast. Paljud tänapäeva lapsed jäävad nendest lugudest ilma.

Sajandeid tuntud unejutud hakkavad unistuste hõlma jääma, kuna paljud lapsevanemad peavad neid tänapäeva jaoks liiga vanamoelisteks. Ka staarid nagu Keira Knightley ja Kristen Bell on kritiseerinud Disney multikaid ning muinasjutte, kus mees tuleb naist päästma ning magavat naist suudlema.

Kõige levinumad põhjused, miks levinud muinasjutte lastele sobimatuks peetakse:

Naised on passiivsed näitsikud, kes saavad päästetud olla vaid meeste poolt

«Selline arusaam lisab stressi ning on solvav mõlemale sugupoolele,» arutleb Doktor Victoria Showunmi, kes annab loenguid soorollide teemal.

Abielu on suurim auhind

Ühiskonnas, kus paljud ei soovi üldse abielluda, on muinasjuttude vastaste sõnul kohatu rääkida jutte viisil, kus abielu viib õnneliku eluni. Taolised muinasjutud ei õpeta piisavalt nende sõnul karjääri ja sotsiaalse elu olulisust.

Liiga vähe rassilist/seksuaalset/füüsilist mitmekesisust

Disney juttude printsessid on pea alati ideaalse figuuri, naha ja juustega ning valget nahavärvi. Lisaks heteroseksuaalsed. Üha rohkem lapsevanemaid soovib oma lapsi juba noorest peale mitmekesisusega harjutada ning keelduvad sel põhjusel muinasjuttudest.

Naistegelased on kas kodused või kurjad võõrasemad/õed/nõiad

Paljud naised on muinasjuttudes kodused või hoopis kurjad tegelaskujud. Arvatakse, et naiste selline jaotamine õhutab lastes sallimatust ja vastandumist.

Allikas: Independent

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles